Volledig scherm
Met de e-rozenkrans hoopt het Vaticaan meer katholieke jongeren aan het bidden te krijgen © Click to pray.org

Rome loodst de rozenkrans het digitale tijdperk binnen

TILBURG - Wie bidt er nog de rozenkrans? Drie maal rond: 15 onzevaders en 150 weesgegroetjes. Het is een hele toer, al hoeft voor het rozenhoedje maar één ronde afgelegd te worden. 

Maar nu denkt het Vaticaan met een gadget vooral katholieke jongeren te kunnen winnen voor de rozenkrans. ‘Click to pray’ heet de app die bij de e-rozenkrans hoort. Kosten: 99 euro. Het is een kruis met kralen dat om de pols gedragen kan worden. Een kruisteken met de hand en de e-rozenkrans zet zich in beweging. 

In onbruik geraakt

Oktober geldt binnen de katholieke kerk als rozenkransmaand, maar de traditie is in onbruik geraakt. In sommige zorgcentra komen oudere bewoners nog wel bijeen om samen de rozenkrans te bidden. 

Ook vanuit het bisdom Den Bosch wordt de gebedssnoer gepropageerd. In 2012 werd nog een rozenkransestafette onder communicantjes gehouden. Vorig jaar haakten in Tilburg de zusters van Liefde, paters MSC en de fraters van Tilburg ook in op het initiatief van de Nederlandse bisschoppen om elke maand op een speciale dag de rozenkrans bidden tot intentie van de vrede in de wereld.

Volledig scherm
De rozenkrans van Titus Brandsma, de zalig verklaarde karmeliet die in 1942 stierf in concentratiekamp Dachau, bij zijn bidprentje. © Kamp Amersfoort

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.