Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven

Rommel op straat in Tilburg? 140 tot 380 euro boete!

TILBURG - Wie in Tilburg welbewust rommel achterlaat in het openbaar gebied, kan binnenkort een boete krijgen van 140 tot 380 euro. De gemeente gaat die boetes overal aankondigen en er ook op handhaven.

De gemeenteraad steunde donderdag bij de behandeling van de begroting unaniem een motie van de PvdA.  De hoogte van de boetes is conform landelijke richtlijnen. Zwerfafval is volgens indiener Yusuf Celik een van de grootste ergernissen onder Tilburgers, Lokaal Tilburg zag dat onlangs bevestigd in een eigen enquête onder 400 burgers. 

Verantwoordelijk wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) onderschrijft het boetevoorstel, maar wil ook mogelijkheden openhouden om vervuilers op andere manieren te laten betalen: bij voorbeeld door een naheffing of in de vorm van een factuur voor het opruimen van  afval dat is bijgeplaatst bij vuilcontainers en milieuparkjes. 

Taakstraf niet mogelijk, ook belonen

Het idee van Niels van Stappershoef (VVD) om recidivisten een taakstraf op te leggen, is voor de gemeente niet mogelijk, aldus Jacobs. Burgemeester en Wethouders komen volgende maand met een bredere aanpak om de vervuiling van het openbaar gebied in de stad tegen te gaan. Daarin komen ook voorstellen aan de orde om het tegengaan en opruimen van rommel te belonen. 

Het idee is om de boetes onder de aandacht te brengen met gebruik van pictogrammen om bij voorbeeld ook buitenlandse studenten te bereiken. 

De gemeenteraad bespreekt donderdag tientallen amendementen en moties van elf partijen in de gemeenteraad.

Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.