Volledig scherm
Het bedrijf Van Puijenbroek omvat enkele monumenten. © Willem De Volder

Rondleidingen bij Van Puijenbroek in Goirle tijdens Open Monumentendag

GOIRLE - De organisatoren van de Open Monumentendag 2019 in Goirle krabden zich achter de oren bij het vernemen van het thema van de dag. Plekken van Plezier bracht hen bij de gebouwen van Van Puijenbroek (Havep) en op het Heemerf.

Natuurlijk werd er even tweeledig gedacht door de heren van Stichting Steengoed en de heemkundigekring. ,,Ik ken ze niet”, zegt Fons Smits als we hem vragen naar de Plekken van Plezier in Goirle. Door het organisatiecomité Open Monumentendag werd een link gelegd tussen fraaie monumenten en werkplezier waardoor de gebouwen van textielbedrijven Van Besouw en Havep als idee over tafel gingen. ,,Eerstgenoemde erfgoed viel af. Op last van de brandweer: niet veilig. Immers, er wordt al gesloopt. Van Puijenbroek was mogelijk en stond open voor een beperkt aantal rondleidingen.”

Wellicht de laatste keer

Smits weet dat het wellicht de laatste keer is dat er in die gebouwen een kijkje kan worden genomen. ,,Daar gaat veel veranderen met de ontwikkeling van woongebied de Zuidrand.” De kantoren zijn voor een groot deel nog authentiek, ook het gebouwtje bij de monumentale schoorsteen en het ketelhuis worden, volgens de organisatie, bezocht tijdens de rondleiding. 

Oud-Hollandse spellen

Om de jeugd te betrekken bij het culturele erfgoed en de daaraan gelieerde gebouwen zijn er op het Heemerf, 'een plezierige plek', aan de Nieuwe Rielseweg 41 de hele middag oud-Hollandse spellen voor de jeugd. "Die kan onder meer knikkeren, stelten lopen, hoepelen en 'sjepwater' maken. De ouders en wellicht de kinderen kunnen in nationaal monument wevershuisje 't Smiske kennismaken met de geschiedenis van Goirle en wat daarvan bewaard is gebleven. Bij slecht weer vinden de kinderactiviteiten plaats in een van de grote schuren op het Heemerf.

De rondleidingen vinden zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur plaats. Daarvoor moeten deelnemers zich vrijdag aanmelden via fonssmits@kpnplanet.nl. Het Heemerf is geopend vanaf 14.00 uur en de entree is gratis.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.