Volledig scherm
Een jaar geleden werd de Loonse en Drunense Duinen getroffen door een natuurbrand. © copyright Marc Bolsius

Rookverbod in natuurgebieden Midden-Brabant vanwege aanhoudende droogte

HILVARENBEEK - Vanwege de aanhoudende droogte heeft de gemeente Hilvarenbeek een rookverbod ingelast voor bos- en natuurgebieden. Er mogen ook geen brandende of smeulende voorwerpen het gebied mee ingenomen worden. In andere gemeenten in de regio was zo'n verbod al van toepassing.

De komende dagen worden temperaturen tot 40 graden verwacht. Reden voor de gemeenten met grote bossen en natuurgebieden om extra alert te zijn op bosbranden. Hilvarenbeek heeft het rookverbod per direct ingevoerd en verwacht dat het verbod nog tot ver in het najaar van toepassing zal blijven.

Permanent verbod

In de gemeente Oisterwijk geldt al permanent een rookverbod in bossen, op heide- of veengronden en in duingebieden. Ook Goirle en in de gemeente Loon op Zand, met de Loonse en Drunense Duinen binnen de gemeentegrenzen, kennen al een rookverbod.

De Loonse en Drunense Duinen werd precies een jaar geleden getroffen door een hevige bosbrand. Een gebied ter grote van een voetbalveld werd toen in as gelegd door de vlammenzee, die voor de brandweer moeilijk bereikbaar was.  

Wie een brand ontdekt in een natuurgebied wordt door de gemeente Hilvarenbeek gevraagd om het gebid zo snel moeglijk te verlaten, maar ook goed te kijken naar herkenningspunten zoals een ANWB-paddestoel, informatieborden, straatnamen of gps-coördinaten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.