Volledig scherm
De wand tegenover de Oude Markt mag zo langzaamaan weer van de beademing. © Jan van Eijndhoven

Rotte kies Oude Markt wordt opgekalefaterd: ‘Het zag er niet uit’

Do 12 sept: Er was veel droefenis over het stukje Heuvelstraat tegenover de Oude Markt, maar beetje bij beetje mag het zieltogende stukje stadshart van de beademing. Het hoekpand op de Langestraat stond jaren leeg, maar werd vorig jaar door de zaak Kids Love Sneakers opgeknapt en ingevuld. Nu is het buurpand - lang geleden Van Leest - aan de beurt. 

,,Een grote schande”, zo omschreef Jan Mutsaers het wandje tegenover de Oude Markt begin vorig jaar nog. De vier panden stonden om de haverklap leeg, waren aan het verloederen. Terwijl het stukje Heuvelstraat zo prachtig kan zijn, betoogde de winkelier die al 30 jaar in het centrum is gevestigd. 

Deze dagen kan er weer een glimlach af. Het pand waar vroeger de Van Leest was gevestigd, wordt eveneens ingevuld en opgeknapt. ,,Een positieve ontwikkeling.”

Renovatie van monument

Volledig scherm
De panden aan de Oude Markt, op links de vroegere Van Leest. Bovenin komen appartementen, onderin een zaak. © Bas Vermeer

De lelijke houten bak die jaren aan de gevel kleefde, is verdwenen en de renovatie van de ‘rotte kies’ is in volle gang. Boven keren glas-in-lood-ramen terug, de kozijnen worden hersteld. De gevel wordt in ere hersteld, de binnenkant helemaal opgeknapt. ,,Het zag er niet uit”, zegt Remco Driessen van Magis Vastgoed. De maatschappij kocht het pand vorig jaar, blaast het nieuw leven in. 

De mooie ontwikkeling komt met een kleine tegenvaller, voor zowel Driessen als veel Tilburgers. Achter de zwarte, houten bak gingen niet meer tekst P. de Gruyter & Zn. (één van de oudste kruidenierswinkels - red.) schuil. Dat stond er een eeuw geleden op. De letters sneuvelden eerder al, waarschijnlijk maakten ze rond de jaren ‘70 plaats voor een andere tekst. ,,We hoopten dat er achter de bak meer zou zitten, maar dat was niet het geval”, vertelt Driessen. ,,Er komt een mooie oplossing met natuursteen.”

Het pand wordt in samenspraak met de gemeente en monumentenzorg hersteld. Zo komt veel van het glas-in-lood terug, maar niet alles omdat het ‘kapot en verdwenen’ was.

Quote

Er komt een mooie oplossing met natuur­steen

Remco Driessen

Bovenin zitten straks acht huurappartementen voor starters. De geruchten in de stad willen dat er op de begane grond horeca komt, maar daar kan Driessen nog niets over zeggen. ,,Er zit vanalles tussen de partijen die belangstelling hebben, we verwachten binnen nu en twee weken eruit te zijn.” Binnen anderhalf tot twee maanden moet het pand weer klaar zijn voor de bewoners en ondernemer. ,,Dan willen we het pand graag laten zien.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.