Rotterdammer Maarten van de Donk wordt de nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek

UPDATE - VideoHILVARENBEEK  - Maarten van de Donk wordt de nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek. De gemeenteraad heeft hem donderdag tijdens een extra raadsvergadering voorgedragen als opvolger van Ryan Palmen. De 49-jarige Van de Donk is woonachtig in Rotterdam, maar groeide op in Waalwijk.

De nieuwe Beekse burgemeester neemt behoorlijk wat bestuurlijke ervaring met zich mee. Van 2010 tot 2017 was Van de Donk actief als raadslid en fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente Rotterdam. Daarvoor was hij van 1998 tot 2006 ook wethouder van Noord-Rotterdam, een deelgemeente met zo’n 50.000 inwoners. Van de Donk stopte in 2017 als raadslid vanwege zijn drukke baan bij Radar, een adviesbureau voor sociale vraagstukken. Hij is daar gespecialiseerd in de thema’s jeugd en radicalisering.

Brabantse roots

Volledig scherm
Maarten van de Donk. © Jeroen Verhelst

Hoewel hij zijn maatschappelijke carrière dus in Rotterdam opbouwde, keert Van de Donk nu als burgemeester terug naar de provincie waar zijn roots liggen. Hij werd geboren in Gorinchem, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Haps. Vanaf zijn 13de woonde hij in Waalwijk tot hij voor zijn studie naar Rotterdam trok. Daar bleef hij vanwege de liefde wonen. Van de Donk heeft een gezin met een zoon (13) en dochter (11).

De ouders van Van de Donk komen uit Veghel, maar hij haast zich te zeggen dat hij geen familie is van de commissaris van de Koning, die in Veghel is geboren. ,,En ik ben trouwens ook geen familie van Daniëlle”, zegt de Rotterdammer, verwijzend naar de Nederlandse topvoetbalster van Arsenal.

Op safari

,,Ik had al enige tijd de ambitie om burgemeester te worden”, vertelt Van de Donk. ,,Na mijn werk als raadslid besefte ik dat ik een bestuurlijke rol interessanter vindt dan een controlerende rol. Bij Radar houd ik mij bezig met radicalisering in heel Europa, maar wat dat oplevert is vaak niet direct zichtbaar. Als burgemeester zie je de concrete resultaten van je werk.”

Quote

In Hilvaren­beek is geen calimeroge­voel. Iedereen wil er iets moois van maken. Dat zie je aan de dorpscoöperaties.

Maarten van de Donk

Hilvarenbeek is inmiddels bekend terrein voor Van de Donk. ,,Ik ben hier de afgelopen tijd al een paar keer incognito op safari geweest. De gemeente ligt er mooi bij en de mensen zijn erg vriendelijk. Hoewel Hilvarenbeek een kleinere gemeente is, hebben de mensen geen calimerogevoel. Iedereen wil er iets moois van maken. Dat zie je aan de dorpscoöperaties. Daarom sprak de vacature voor de burgemeestersfunctie in Hilvarenbeek mij ook aan.”

Benoeming in december

Van de Donk werd door de vertrouwenscommissie gekozen uit 42 sollicitanten. Volgens Cees van Hoof, voorzitter van de vertrouwenscommissie, past Van de Donk bij Hilvarenbeek vanwege diens interesse in mensen en omdat hij goed op de hoogte is van actuele thema’s zoals de jeugdzorg en de stikstofproblematiek. ,,De algemene indruk was goed”, aldus Van Hoof. De officiële benoeming vindt naar verwachting plaats op 18 december.

Volledig scherm
Maarten van de Donk (l) met waarnemend burgemeester Harrie Nuijten. © Jeroen Verhelst

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.