Anny Tolboom schenkt in het Gerard Horvershuis de koffie in voor Dora.
Volledig scherm
Anny Tolboom schenkt in het Gerard Horvershuis de koffie in voor Dora. © Pix4Profs / Joris Buijs

Rummikuppen en buurten onderbreken in Oisterwijk het alleen thuis zijn

OISTERWIJK - Ouderen een gezellige ochtend of middag bezorgen of - tegen een kleine vergoeding - samen een gezamenlijke maaltijd nuttigen. Dat is het doel van De Inloop en het Gerard Horvershuis in Oisterwijk.

,,Als ouderen hier eenmaal binnen zijn geweest, zien we ze meestal vaker terugkomen", zegt Ingrid Oosterling, coördinator van stichting het Inlooppunt. Ook deze woensdagochtend is het gezellig druk in de huiskamer van het Gerard Horvershuis aan de Kerkstraat in Oisterwijk. 

Gezellig jokeren

Drie dames op leeftijd zitten onder het genot van een kopje koffie gezellig te jokeren. Aan de andere kant van de tafel speelt een vrijwilligster met een andere bezoekster een spelletje rummikub. Tegelijkertijd wordt er volop gebuurt.

Quote

De mensen zijn vriende­lijk en helpen je graag

Dora

,,Het is een onderbreking van het alleen thuis zijn", vertelt Dora, als de speelkaarten aan de kant zijn gelegd. ,,De mensen zijn vriendelijk en helpen je graag. Het is ook fijn om met anderen te kletsen. En straks worden we door de chauffeur weer veilig naar huis gebracht."

Geestverrijkend

Vrijwilligsters Gerrie Hackl en Anny Tolboom noemen het werk in het Gerard Horvershuis geestverrijkend. ,,Het is fascinerend om te luisteren naar de verhalen die ouderen hier vertellen. En zij kunnen hun verhaal kwijt." 

Een deur verderop hebben zo'n vijftien mensen hun soep net op en wachten zij tot de warme maaltijd wordt opgediend. ,,Het is gezellig om samen te eten en bovendien hoef ik nu zelf een keer niet te koken", zegt Mia van der Sterren. ,,Op andere dagen eet ik meestal alleen." 

Best spannend

Ze geeft aan dat ze het best spannend vond om binnen te lopen bij huiskamer De Inloop. ,,Als de vlag buiten hangt, dan mag je hier zo naar binnen lopen. Maar toch ben ik de eerste keer wel een paar keer langs gelopen omdat ik niet goed wist wat ik binnen kon verwachten."

Ingrid Oosterling van ContourDe Twern herkent de woorden van Mia van der Sterren wel. ,,Er wordt veel gesproken over eenzaamheid, maar toch hebben wij nog plaatsen over bij onze activiteiten.''

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.