Volledig scherm
Inge van Rijswijk begint het Oostwest Cultuurcafé aan het Besterplein. © Oostwest Cultuurcafé

Samen met vluchtelingen zet Inge het Oostwest Cultuurcafé in Tilburg op: ‘Een culturele smeltkroes’

Di 2 juli: Oostwest Cultuurcafé zo heet het duurzame koffiecafé dat volgende maand aan het Besterdplein neerstrijkt. ,,Een culturele smeltkroes”, vertelt Inge van Rijswijk. Het café biedt werkgelegenheid aan vluchtelingen. ,,Recepten of gebruiken uit hun thuisland zijn meer dan welkom.”

Volledig scherm
Wereldse smaken en zetwijzen zoals Arabische, Vietnamese of Mexicaanse koffie komen ook aan bod © Oostwest Cultuurcafé

In augustus gaat aan het Besterdplein nummer 2 Oostwest Cultuurcafé open, eerst nog als pop-up. Een koffiecafé met kleine lunch, ontbijt en hapjes. Duurzaam en organisch zijn de kernwoorden. De koffiekaart bestaat uit de ‘gebruikelijke’ koffies, zoals een cappuccino en latte, maar wereldse smaken en zetwijzen zoals Arabische, Vietnamese of Mexicaanse koffie komen ook aan bod. 

Het lekkers voor bij de koffie kent eveneens buitenlandse invloeden. ,,Zo gaan we bijvoorbeeld baklava serveren, of Turks fruit”, aldus Inge. ,,Maar er worden ook koekjes en brownies geserveerd.”

Samen met vluchtelingen

De 26-jarige gaat in Oostwest met vluchtelingen werken. Daarvoor heeft ze contact met het Refugee team, een organisatie die vluchtelingen helpt aan werk. ,,Het gaat om statushouders, die hebben al asiel gekregen. Nu krijgen ze een uitkering, ik wil ze werk aanbieden zodat ze ervaring op kunnen doen. Veel werkgevers vragen werkervaring en dat is nu juist het extra stapje dat ik met het koffiecafé wil bieden.”

Daarnaast gaat het om bewustwording: ,,Veel mensen hebben geen contact met vluchtelingen. Dan kun je makkelijk een mening hebben of negatieve dingen roepen. Maar zodra je beseft dat het mensen zijn die een hele hoop doorstaan hebben dan wordt het volgens mij een heel andere kwestie.”

Culturele antropologie

Quote

Koffie en cultuur smelten goed samen

Inge van Rijswijk

De onderneemster loopt al jaren met het idee voor Oostwest rond. Ze werkt sinds haar vijftiende in de horeca. Onder meer bij Etenstijd, Heaven’s Kitchen en verschillende koffiebarretjes in het buitenland. In Nieuw-Zeeland werd ze opgeleid als barista. Ze reisde veel én is geïnteresseerd in andere culturen. 

Inge heeft een achtergrond in culturele antropologie. Ze studeerde onder meer in Engeland en Mexico. ,,Sinds een jaar ben ik weer in Tilburg neergestreken. Buitenlandse culturen wil ik nog steeds een plek geven in mijn leven. Koffie en cultuur smelten goed samen.” 

Duurzaamheid is ook een belangrijke pijler. ,,Zo ga ik alles tweedehands aanschaffen en verkoop ik ook herbruikbare to-go bekers. Bovendien krijgen mensen korting als ze hun eigen to-go beker meebrengen.” In eerste instantie is het een pop-up café, daarna is er een doorstart. De crowdfunding is in volle gang. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.