Volledig scherm
Senna van Esch in haar atelier © Alegria Ioannidis

Senna van Esch zet zich af tegen de massaproductie met handgemaakte kledinglijn

TILBURG - Weg met de massaproductie en de wegwerpcultuur. De 24-jarige ontwerpster Senna van Esch uit Tilburg heeft zo haar eigen ideeën over mode en daarom is ze haar eigen, duurzame kledingmerk gestart: Sevaes.

De muren hangen vol ontwerpen, tijdschriften, garen en scharen en op tafel ligt haar kat Bruno tevreden te spinnen. In de hoek zit de jonge modeontwerpster achter haar naaimachine. Ze had moeite met het bedenken van een naam. ,,Uiteindelijk kwam ik, toen ik in de trein zat, op Sevaes, dat zijn mijn initialen”, vertelt ze. Haar droom is het opzetten van een eigen webshop om haar zelfgemaakte kleding te verkopen. Deze kleren maakt ze in haar studio, dat ze heeft omgetoverd tot een klein atelier. Hier heeft ze al twee eerdere collecties gemaakt, maar deze staan los van haar huidige lijn. Een hiervan was de eindcollectie van haar opleiding mode en maatkleding aan het ROC in Tilburg, de andere voor een wedstrijd van Fashionfest in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Exclusief

Van Esch is zich bewust van het milieu en wil daarom duurzame kleding maken, zogenaamde slow fashion. ,,Ik probeer een exclusieve collectie te maken, het tegenovergestelde van de massaproductie.” Daarmee probeert ze zich te onderscheiden van anderen. ,,Als je een kledingstuk bij de H&M koopt, zullen er een heleboel anderen zijn die precies datzelfde kledingstuk hebben.” Ze wil twee verschillende lijnen ontwikkelen, een basislijn met basics en een limited edition lijn, waarin er van elke creatie slechts één exemplaar zal zijn. ,,In principe is elk kledingstuk dat ik maak exclusief, omdat ik alles met de hand doe. Dan is het onmogelijk om twee precies dezelfde dingen te maken.”

Oude spijkerbroeken

,,Nu maak ik alle kleding nog van denim, hiervoor verzamel ik oude spijkerbroeken.” Er staat dan ook een grote doos vol met broeken in een hoek van haar studio. Als ze haar eigen webshop begint, wil ze een actie starten, ,,Je kan dan spijkerbroeken inleveren voor korting. Hoe meer broeken, hoe meer korting.” Van Esch maakt haar kleding met de patchwork-methode, ze knipt verschillende lapjes uit de spijkerstof en naait deze vervolgens aan elkaar. Van de grote lappen stof die ze daarvan maakt, maakt ze allerlei soorten kleding. Ze houdt een reep met gemengde kleuren spijkerstof omhoog. ,,Laatst heb ik hier een jas van gemaakt voor mijn vader”, vertelt ze trots. ,,Er zijn een hoop verschillende mogelijkheden, deze gaat bijvoorbeeld van licht naar donker”, zegt ze terwijl ze een andere lap laat zien.

Volledig scherm
Senna van Esch in haar eigen ontwerp © Alegria Ioannidis

Crowdfunding

Om haar stoffen te kunnen laten bedrukken is ze een crowdfunding gestart. Deze is te vinden op de website van Voordekunst, een platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Deze actie geldt nog tot vrijdag.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1619 stemmen