Volledig scherm
Sjaan van Hal uit Biezenmortel wordt honderd jaar. © Marlies Van Iersel

Sjaan van Hal uit Biezenmortel weet hoe je de honderd haalt

BIEZENMORTEL - Een pond chocola per week, kilo’s positiviteit, af en toe lekker stout zijn en plagen, iedere dag om 9 uur uit de veren en de wil om vooruit te komen: dat heb je volgens Sjaan van Hal  uit Biezenmortel nodig om 100 jaar te worden. 

Zondag 10 februari wordt Sjaan van Hal, moeder van acht kinderen, 20 kleinkinderen en 34 achterkleinkinderen, 100 jaar. Het lijkt in de familie te zitten, want haar moeder Net haalde de 100 ook. In haar seniorenwoning in Biezenmortel, bruidsfoto’s en babyfoto’s en een geborduurd schilderij van de oude boerderij op de Winkelsestraat aan de muur, beleeft Sjaan een fijne oude dag, met haar kinderen om haar heen. 

,,De mantelzorg doen we met z’n allen. Ons moeder is makkelijk, als er maar een krentenbol bij de boterham zit. Veel rummykubben, en zij wil winnen. Veel geintjes maken ook. Zij heeft altijd zin overal naar toe te gaan, en ze is nooit ziek”, zegt zoon Peter. Op 10 februari is er een receptie van 12.30 uur tot 16.30 uur in de Beukenhof in Biezenmortel. Het feestpak hangt al in de kast bij dochter Christa klaar, want ‘niemand mag het van tevoren zien’. 

Toen Sjaan 44 jaar was, overleed haar man Willem Verstijnen en bleef zij achter met haar achttal. Later verongelukte zoon Willie met de brommer. Sjaan ging door, en deed dat met een enorme drive: zij kocht een auto en haalde haar rijbewijs, speelde toneel, zong in ouderenkoor Jong van Geest en tot haar negentigste zwom ze heel graag. Van Hal hertrouwde met Jan Witlox, die in 2002 overleed. Sjaan geniet nu nog iedere dag van alles wat ze heeft mogen en kunnen meemaken, ondanks de moeilijke dingen. Daar is ze trots op.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.