Volledig scherm
De Piushaven © Archief

Slib Piushaven is vervuild: gemeente onderzoekt wat er moet gebeuren

Ma 5 nov: De gemeente onderzoekt wat er moet gebeuren met het vervuilde slib van de Piushaven. ‘Het accepteren van de situatie’, is een optie, maar de hele haven uitbaggeren ook. De kosten van die laatste optie worden op maximaal 1,5 miljoen euro geschat. 

Dat er het slib in de Piushaven vervuild is, weet de gemeente al sinds een onderzoek uit 2008. Toen bleek dat de vervuiling van zware metalen in zit, uit de tijd dat de Piushaven nog een industriehaven was. Dit jaar werd een nieuw onderzoek uitgevoerd, onder meer omdat de normen (hoeveel verontreiniging er mag zitten) zijn veranderd. 

De vervuiling van het slib is hetzelfde gebleven, maar in delen van de havenarm komt het boven de waarden uit waarop moet worden ingegrepen. Die werden recent nog aangescherpt. Daarom moet er een plan van aanpak komen, laat het Tilburgse college weten. 

Geen effect

Quote

Er is op dit moment dus géén sprake van een gezond­heids­ri­si­co voor mensen die in het water gezwommen of gerecreëerd hebben

Onderzoekers

Volgens het college heeft het vervuilde slib geen effect op het water. ‘Er is op dit moment dus géén sprake van een gezondheidsrisico voor mensen die in het water gezwommen of gerecreëerd hebben’, aldus de onderzoekers. Het betekent wel dat de vervuiling van bodemslib in de toekomst risico’s voor de kwaliteit van het water met zich mee kan brengen. ‘Dat kan bijvoorbeeld door het opwervelen van de bodem als gevolg van (zware) scheepvaart.’ 

Er moet een vervolg op het onderzoek komen, aldus het stadsbestuur, om te kijken of er maatregelen nodig zijn (en zo ja: wat precies). Variërend van het accepteren van de situatie tot het volledig uitbaggeren van de Piushaven. De kosten van het volledig saneren worden op maximaal 1,5 miljoen euro geschat.

Begin 2019 worden de resultaten van dat vervolgonderzoek bekend gemaakt.  

  1. Tilburg zoekt evenement
    PREMIUM

    Tilburg zoekt evenement

    Tilburg zoekt evenement. Las ik in de krant. Eindhoven heeft Glow, Eindhoven heeft de Dutch Design Week, Eindhoven heeft van alles. En wij hebben alleen de Kermis. Dat was de strekking. En dat klopt natuurlijk. Na de verdwijning van Incubate, de verhuizing van Woo Hah! en de val van Mundial hebben we bewoners en bezoekers nauwelijks nog iets te bieden. Tenminste, als je Roadburn, Circolo, Meimarkt, Draaimolen, Smaakkaravaan, Kaapstad, Musicaldagen, Tilt, Park Beats, Ten Miles, Wintergloed, Aus Berlin, CaféTheaterFestival, Stranger Than Paranoia en zo’n 440 andere evenementen niet meetelt.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.