Volledig scherm
William en Daan en Danëlle van Eekelen in hun snoepwinkel Van Eekelen Als Vanouds © Beeld Werkt

‘Smaakherkenning met een tinteling in de ogen’, nostalgische snoepwinkel Van Eekelen in Hilvarenbeek

HILVARENBEEK - Stroopsoldaatjes, snuf en jodenvet. Snoep uit grootmoeders tijd, daar draait het om in een nieuwe nostalgische snoepwinkel in Hilvarenbeek.

Terug naar vroeger, naar het ouderwetse oud-Hollands snoepgoed. Dat kan weer bij ‘Van Eekelen als vanouds’ in Hilvarenbeek. Het eerste winkelpandje, als je het dorp binnen komt vanuit Tilburg, stond al acht jaar leeg. Een doorn in het oog van William en Danielle Van Eekelen, sinds twee jaar eigenaren van het pand. Bovendien waren eerdere snoepwinkels in Hilvarenbeek, onder meer aan de Voorste pad en in de Wouwerstraat, verdwenen. Een gemis voor het dorp, meent het koppel. In de wijde omtrek is geen snoepwinkel meer. Ze besloten in dat gat te springen met een nieuwe ‘nostalgische’ snoepwinkel.

Ook suikervrij

Quote

Vanuit het verzor­gings­huis komt men hier snoep halen.

Daniëlle van Eekelen

Waarom gaat ‘Van Eekelen als vanouds’ het redden in deze tijd van gezond snoepen? William: ,,Er schijnt toch behoefte aan te zijn. We weten dat te veel suiker niet goed is, maar alles met mate. Ook suikervrij snoepgoed zit in het assortiment, al loopt dat minder goed. En weet je: we hebben de ruimte aan huis en het is niet onze kostwinning, dus we kunnen de prijsjes leuk houden.”

Het begon met het aankleden van de etalage in steeds een andere sfeer: Pasen, kerst, carnaval. Door de leuke reacties daarop pakten de Van Eekelens door en namen de gok door de winkel in te gaan richten met heel voorzichtig één tafeltje snoepgoed. De zaak groeide al snel uit tot een kleurrijk geheel aan heerlijkheden.

Moeders herkennen de lekkernijen uit hun jeugd. Ook voor ouderen en vooral dementerenden is het een feest van herkenning. Danielle: ,,Vanuit het verzorgingshuis komt men hier snoep halen. De mensen worden er blij van, smaakherkenning met een tinteling in de ogen. Hoe mooi is dat.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.