Volledig scherm
Hans Smolders bij zijn installatie in maart 2018 in de Tilburgse raad. © ANP

Smolders Brabantbreed populair

TILBURG - Hans Smolders heeft niet alleen in Tilburg, maar in heel Brabant uitzonderlijk goed gescoord bij de Provinciale Verkiezingen. Hij kreeg als lijstduwer van Forum voor Democratie Brabantbreed uiteindelijk 20.833 voorkeurstemmen. 

Donderdag werd al bekend dat in zijn thuisstad 8972 mensen hun stem uitbrachten op de fractievoorzitter van de grootste partij in de raad. Smolders verklaart dat succes mede uit de hak die hem vorig jaar als verkiezingswinnaar werd gezet. D66 sloot al voor de verkiezingen samenwerking in het college met hem uit en kon uiteindelijk als tweede partij een coalitie vormen met GroenLinks, de VVD en het CDA.

Een hoog aantal voorkeurstemmen bij de provinciale verkiezingen is doorgaans alleen weggelegd voor vrouwelijke kandidaten die geen lijsttrekker zijn. In 2015 haalden Willemieke Arts (SP) en Wilma Dirken (VVD) over de hele provincie gemeten respectievelijk 13.622 en 10.165 voorkeurstemmen.

Werk voor provincie combineren met raadswerk 

Smolders kondigde al voor de verkiezingen aan een zetel in het Bossche provinciehuis zeker te zullen innemen. Hij doet dat naast zijn raadswerk in Tilburg. ,,Omdat ik lang geleden mijn zaak al heb verkocht heb ik er de tijd voor. Dat heb ik beloofd. Het kan ook goed zijn voor de stad, omdat ik dan weet wat daar speelt.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.