Volledig scherm
hans Smolders en Marcelle Hendrickx © Gemeente Tilburg

Smolders woest: wethouder Hendrickx moet weg

UPDATETILBURG - Een tweet van de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx op verkiezingsdag is totaal verkeerd gevallen bij Hans Smolders. Hij heeft een spoeddebat aangevraagd en roept Hendrickx op ‘de eer aan zichzelf te houden.’

Smolders leidt de grootste partij in de Tilburgse gemeenteraad en is tevens lijstduwer van Forum voor Democratie in Provinciale Staten van Brabant. De D66-wethouder postte woensdag de volgende tekst op Facebook en Twitter: ‘Ik hoop dat mensen in Tilburg zich realiseren dat een stem op Hans Smolders, lijstduwer Forum v Democratie, een stem tegen onze inclusieve stad is. Het is een stem voor racisme, afbraak rechtsstaat, haat & verdeeldheid. Dat heeft Baudet afgelopen weken weer duidelijk laten zien.’

,,Onacceptabel dat een wethouder een raadslid onterecht in verband brengt met  racisme”, vindt een woedende Smolders. ,,Ik ben mijn stinkende best aan het doen iedereen in de stad van alle kleuren met elkaar te verbinden en dan krijg je dit. Een wethouder onwaardig, en zeker een van D66 dat nota bene de grootste partij in de raad uitsloot van collegedeelname.”

Smolders waarschijnlijk ook Statenlid

Smolders wil de kwestie maandag in de gemeenteraad aan de orde stellen. ,,Ik vind dat Hendrickx de eer aan zichzelf moet houden, maar heb ook een motie van wantrouwen klaar liggen. Ik kan met niet voorstellen dat de gemeenteraad deze leugens en laster accepteert.” Forum voor Democratie werd woensdag de tweede partij in de provincie. De kans is groot dat Smolders dankzij voorkeursstemmen zijn zetel in de Staten gaat innemen. In dat geval doet hij dat naast zijn raadswerk in Tilburg.   

Smolders en Hendrickx kwamen al eerder in aanvaring naar aanleiding van een retweet van de wethouder over Thierry Baudet. Smolders’ flirt met de leider van Forum voor Democratie was al voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar mede aanleiding voor D66 om samenwerking met Smolders uit te sluiten.  

Hendrickx: geen reactie voor debat

Hendrickx kreeg op social media zowel veel bijval als felle afwijzing op haar posts. Smolders zegt ook van D66-raadsleden afkeurende reacties te hebben gekregen op de tekst van Hendrickx.  De wethouder wil vooruitlopend op het debat van maandag niet reageren. ,,Ik wil geen olie op het vuur gooien en niet het verwijt krijgen dat ik om Hans en de gemeenteraad heen ga.” 

Hoogleraar: ook wethouder mag dit zeggen 

Volledig scherm
Marcel Boogers © prive

Hoogleraar Bestuurskunde Marcel Boogers vindt de woede van Smolders onterecht. ,,Je kunt het met die tweet eens zijn of niet en die verstandig vinden of niet. Maar Hendrickx is ook persoon en politica en mag dit gewoon zeggen. Als wethouder heeft ze ook een bestuurlijke rol ja, die verhoudt zich slecht met een stemadvies. Maar soms kan ook een wethouder zich uitlaten over een politieke tegenstander, er is geen wet die dat verbiedt.”

Bij het verwijt van demonisering, dat in reacties veelvuldig opduikt, haalt Boogers de schouders op,,Dat is nu eenmaal de toon waarop het debat momenteel wordt gevoerd. Smolders zit zelf meestal ook niet om een scherpe mening verlegen. En is Baudet er niet mee begonnen? Hij wees over de aanslag in Utrecht al met de vinger naar het kabinet, zonder dat er een duidelijk verband was met wat daar is gebeurd.”  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.