Volledig scherm
GENÈVE - De einduitslag van het Eurovisiesongfestival is veranderd. De jury van Wit-Rusland heeft namelijk een fout gemaakt bij het uitdelen van de punten zaterdag. Organisatie EBU deelde woensdag de aangepaste uitslag. © ANP Kippa

Songfestivalwinnaar Duncan donderdag gehuldigd in Hellevoetsluis

Amersfoort en Tilburg hebben het nakijken: Duncan Laurence wordt donderdag alsnog gehuld in Hellevoetsluis, de stad waar hij opgroeide en waar zijn familie woont. De zanger won in mei het Eurovisie Songfestival, de eerste voor Nederland sinds 1975. De gemeente wil hem voor deze historische prestatie eren met een gemeentelijke onderscheiding: de Jan Blankenspeld.

De afgelopen maanden streden meerdere steden om de nationale huldiging van Duncan te mogen organiseren. De bekende zanger woont tegenwoordig in Amersfoort en studeerde daarvoor in Tilburg. Lange tijd was onduidelijk of er nog een huldiging zou plaatsvinden en waar. Maar het is dus Hellevoetsluis geworden, waar de artiest zijn hele jeugd doorbracht en zijn zangcarrière startte. Een gemeentewoordvoerder benadrukt wel dat het hier niet gaat om een landelijke huldiging. ,,We gaan hem gewoon eren.’'

Dat gebeurt eerst in een besloten bijeenkomst in het gemeentehuis om 10.30 uur. Wel kunnen mensen buiten via speakers mee luisteren. Daarna reikt burgemeester Milène Junius om 11.00 uur buiten, op het bordes van het Prinsehuis in Hellevoetsluis, de erepenning uit aan Duncan.

Junius zal hierbij worden geassisteerd door twee kinderen van basisschool het Palet en het Penta College Jacob van Liesveldt, De twee scholen waar Duncan in zijn kinder- en jeugdjaren op heeft gezeten. Leerlingen van beide scholen zijn uitgenodigd om bij dit feestelijk moment aanwezig te zijn. Volgens de gemeentewoordvoerder zal Duncan daarna het aanwezige publiek toespreken en handtekeningen uitdelen. Duncan won het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘ Arcade’. Het was de vijfde Nederlandse songfestivalzege.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.