De schaaktafels zoals ze in het Spoorpark komen te staan.
Volledig scherm
De schaaktafels zoals ze in het Spoorpark komen te staan. © De Stukkenjagers

Spoorpark krijgt schaaktafels, ook andere delen van de stad staan op de wensenlijst: 'We zijn dolenthousiast’

Woe 13 feb: Het begint met twee schaaktafels in het Spoorpark, waar je in de buitenlucht kunt schaken. Daarna moeten meer plekken in de stad schaakplekken worden. In de LocHal, op schoolpleinen en bij het Verhalenhuis aan het Wagnerplein. ,,Schaken is een manier om mensen bij elkaar te brengen.” 

Quote

In Washington en Madrid zie je het wel heel veel, op de pleinen

Jesús Medina

Dat laatste zegt Jesús Medina (49) uit Vleuten. Hij begon twee jaar geleden een petitie om schaaktafels neer te zetten in de buitenlucht, een petitie die door schaakgrootmeesters en schaakliefhebbers over de hele wereld werd getekend. ,,Vorig jaar werden er schaaktafels in zeven gemeentes geplaatst, Tilburg is nu de achtste.”

Het schaken in de buitenlucht is een cultuur die we hier in Nederland niet kennen, vertelt Medina. ,,In New York en Madrid zie je het wel heel veel, op de pleinen. Er zijn zo veel redenen om te schaken, je leert oplossingsgericht denken, maar je kunt aan die tafels ook gewoon een leuk praatje maken.”

Vanwege mijn dochter

De twee schaaktafels komen deze zomer in het Spoorpark te staan. Ook zijn er gesprekken voor een tafel buiten bij het Wagnerplein, voor het Verhalenhuis. ,,En hoe mooi zou het zijn om in de LocHal een schaakplek te maken of buiten bij de basisscholen”, vertellen Hans van Driel en Wil Wouts van de Tilburgse schaakvereniging De Stukkenjagers. Van Driel zag een tweet langskomen van Medina over het schaaktafels-initiatief, besloot contact met hem op te nemen om zo ook Tilburg aan de schaaktafel te krijgen.

Quote

Ik las veel over de positieve effecten van schaken en heb het mezelf en daarna mijn dochter aangeleerd

Jesús Medina

De twee stalen tafels in het Spoorpark - het zijn vrij prijzige tafels á 2500 euro - komen er zeker. ,,Eén hebben we er al, in die tweede hebben we ook wel vertrouwen”, zeggen De Stukkenjagers. ,,Dankzij donaties van het het Boekenschop en het Spiegelglasfonds bijvoorbeeld. Voor andere plekken in Tilburg zoeken we  financierders. We krijgen heel veel positieve reacties, zelf zijn we dolenthousiast.” 

Grappig genoeg begon Medina vier jaar geleden pas met schaken. ,,Een apart verhaal, maar mijn dochter had leerproblemen, moeite met concentratie. Ik las veel over de positieve effecten van schaken en heb het mezelf en daarna mijn dochter aangeleerd. Door te schaken leer je te zoeken naar oplossingen. Eerst denken en dan doen.” Hij lacht: ,,Tegenwoordig verslaat ze mij.” 

  1. Rouwautochauffeur Willem (65) stierf ‘in het harnas’ toen hij een overleden coronapatiënt ophaalde in Tilburg
    PREMIUM

    Rouwauto­chauf­feur Willem (65) stierf ‘in het harnas’ toen hij een overleden coronapa­tiënt ophaalde in Tilburg

    Rouwautochauffeur Willem de Groot (65) uit Maarssen stond met een collega in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg om een overleden coronapatiënt terug naar Utrecht te brengen, toen hij zelf onwel werd. Een paar uur later overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval. Volgens zijn werkgever stierf De Groot ‘in het harnas’. ,,Dit werk was zijn leven.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.