Volledig scherm
Spoorpark-in-wording. © Foto Chris Oomes, bewerking BD

Spoorpark op stoom: de basis is klaar, dit moet er nog gebeuren

Woe 7 nov: Even met de ogen knipperen en het Tilburgse Spoorpark-in-wording ziet er weer heel anders uit. Het park groeit als kool en ook de belangstelling van het publiek stijgt met de dag.

'Het gaat hartstikke goed", zegt de parkmanager Sophie Peters. Over iets meer dan een half jaar gaat het park open. Wie nu gaat kijken, ziet de tribunes, bruggen en trappen al staan. Deze week worden de bloemenweides op het talud - aan weerskanten van de de grote tribunetrap - ingezaaid. Ook de paden, halfverhardingen, zitelementen, pergola's het urban sports area en de hekwerken schoten de afgelopen maanden uit de grond.

Basispark

Volledig scherm
Deze week worden de bloemenweides op het talud- aan weerskanten van de de grote tribunetrap - ingezaaid. © Beeld Werkt

,,Het basispark ligt er nu grotendeels al", aldus Peters. ,,Als je er rondloopt is de infrastructuur goed duidelijk.”De bloemenweides worden ingezaaid met een wild bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders, vogels en bijen. Ze bulken straks van madeliefjes, boterbloemen, biggenkruid en het klaver. De eerste bomen en struiken zijn geplant, het gras ingezaaid. Eind deze maand komen er nog eens zo'n honderd bomen bij, maar ook allerlei heesters, struiken en klimplanten.

Daarmee houdt het niet op: na de laatste bouwactiviteiten volgend jaar komen er bomen rond de uitkijktoren te staan en wordt er een bloementuin bij het horecapaviljoen aangelegd.

Bouwwerken

Over twee weken worden de eerste nieuwe bouwwerken opgetrokken. Dan begint de bouw van het scoutinggebouw evenals de bouw van de overkapping met toiletten, berging en kiosk. Ook wordt binnenkort de 220 meter lange speelbeek gevuld met een stroompje kabbelend water.

Dat het Spoorpark open wil op 21 juni was al bekend, maar dat hele weekend wordt een feestelijk openingsweekend. ,,Mensen die iets willen organiseren, zijn welkom om zich te melden", aldus Peters.

Tegen die tijd is het park al in bedrijf. Zo beginnen de beachvolleybalvereniging en de Stadscamping in april al, de camping krijgt eindelijk de gedroomde vaste plek in de stad. Een maand eerder, in maart, zijn er waarschijnlijk alweer rondleidingen in het park. ,,We zijn begin oktober met rondleidingen gestart en dat loopt door tot half november", aldus Peters. ,,Binnen mum van tijd waren die helemaal volgeboekt."

De luchtfoto is gemaakt door Chris Oomes, vanuit Westpoint: 

Volledig scherm
Het Spoorpark vanuit de lucht. © Chris Oomes

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.