Het Spoorpark in Tilburg is gesloten en dus moest een grote groep mensen het park onder begeleiding van de politie verlaten.
Volledig scherm
Het Spoorpark in Tilburg is gesloten en dus moest een grote groep mensen het park onder begeleiding van de politie verlaten. © Jack Brekelmans

Spoorpark Tilburg op slot, mensen blijven er in groepjes samenkomen: ‘We nemen onze verantwoordelijkheid’

videoTILBURG - Het Tilburgse Spoorpark heeft zondag in de namiddag voor onbepaalde tijd de poorten gesloten. Ondanks alle oproepen aan mensen om vooral niet in groepjes samen te komen, gebeurde dat in het park toch. 

Vooral begin deze week - met het zachte lenteweer - was het erg druk. Maar ook op een dag als vandaag, als de zon schijnt, trekken mensen naar het park. 

,,Het crisisteam van de gemeente heeft ons het advies gegeven om te sluiten, dat advies volgen we op”, zegt Sophie Peters, de manager van het Spoorpark. ,,Natuurlijk vind ik het jammer dat het op deze manier moet, maar we nemen onze verantwoordelijkheid.” 

Het Spoorpark op zondag in de middag, even voor de sluiting.
Volledig scherm
Het Spoorpark op zondag in de middag, even voor de sluiting. © Persburo BMS / Jack Brekelmans

‘Zonde’

Peters vindt het zonde dat ze de mensen die even een frisse neus in het park willen halen, de komende tijd teleur moeten stellen. Hoe lang de sluiting gaat duren, is nog niet bekend. ,,Hopelijk is over een maand de situatie weer normaal en kan iedereen zodra de zon schijnt hier weer terecht.”

Het sluiten van het Spoorpark past in de reeks maatregelen die gemeenten in het hele land nemen. Stranden en parkeerterreinen worden gesloten omdat mensen massaal op pad gaan, ondanks de oproep om vooral thuis te blijven. 

,,Het lijkt mensen in het park toch niet helemaal te lukken om afstand te bewaren”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ,,Nogmaals: het virus verspreidt zichzelf niet, dat doen mensen.” 

Meerdere oproepen


Bij het Spoorpark riepen ze zelf bezoekers al meerdere keren op om vooral op te letten. ‘Zolang we het park open kunnen en mogen houden, zullen we open blijven’, liet de beheerder woensdag nog via Facebook weten. Daarbij stond ook de oproep om toch een beetje op te passen.

‘We willen eenieder erop wijzen verantwoordelijkheid te nemen richting andere parkbezoekers; Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts, houd minimaal 1,5 meter afstand en ga niet met groepen groter dan 5 personen (incl. kinderen) bij elkaar zitten/staan.’

‘Goden verzoeken?’

De hele week klonk al, vooral op social media, dat ‘het wel erg druk was in het Tilburg park’. Opmerkingen als: ‘Het lijkt wel vakantietijd.’ En: ‘Het is er al een paar dagen, hartstikke druk, niet normaal meer. Is dit niet de goden verzoeken?’ 

Het Spoorpark nam eerder zelf al maatregelen, al dan niet op last van de overheid. Het T-Huis, de scouting, BSO en Beach Tilburg waren al gesloten. Op zondag werden als aanvullende maatregel ook de toiletten en kiosk gesloten. Dat gebeurde een paar uur voor het park definitief dicht ging. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.