Interieur van een deel van ondernemershuis Station88 in Tilburg.
Volledig scherm
Interieur van een deel van ondernemershuis Station88 in Tilburg. © Jostijn Ligtvoet

Spoorzone is magneet voor Tilburgse universiteit

TILBURG - De Tilburgse universiteit kan niet meer om de aantrekkingskracht van de Spoorzone heen. De komende jaren slaat de onderwijsinstelling er zijn vleugels verder uit. Onder meer met opleidingen in ondernemerschap voor masterstudenten. ,,We staan klaar voor de volgende stap”, zegt Emile Aarts, rector van Tilburg University.

De universiteit kondigde eerder al aan meer zichtbaar te willen zijn in ‘de stad’. Dat is ook een wens van de gemeente Tilburg. De eerste stap was de deelname aan het samenwerkingsverband MindLabs. Groepen studenten van de opleiding Cognitieve psychologie en kunstmatige intelligentie zijn in wisselende samenstellingen al bijna twee jaar thuis in het Deprez-gebouw. 

De LocHal volgt, zegt Aarts. Tilburg University wil gaan bijdragen aan de programma’s die daar in zes thematische labs plaatsvinden. Dat wordt momenteel uitgewerkt. ,,Het zou mooi zijn als we daarmee al na de zomer kunnen starten. Het is de bedoeling wekelijks ons gezicht te laten zien.”

Eerste opleiding in Nederland 

Ook op onderwijsterrein ligt een nieuw ijzer in het vuur. In september 2020 begint de universiteit als eerste in Nederland met de Engelstalige bachelor-opleiding ondernemerschap en business-innovatie. Er is naar verwachting plaats voor honderd tot honderdvijftig studenten. In drie jaar verwerven ze de kennis om een eigen onderneming te starten of vernieuwing te brengen binnen een bestaande organisatie. In het derde jaar kunnen ze zich in drie richtingen specialiseren.

,,We willen ook masteropleidingen aanbieden die daar natuurlijk op volgen”, zegt Aarts. ,,Dat doen we graag dicht bij het uitstroomkanaal van deze studenten, het bedrijfsleven. De Spoorzone is een logische locatie, met verzamelgebouwen als Station88 en straks de nieuwbouw van MindLabs.”

Het duurt nog wel zeker twee, drie jaar, aldus de rector. ,,Er is op dit moment nog niets formeel en niets gebudgetteerd. Maar het is wel een doel, en ook de faculteiten hebben er wel oren naar.”

Tilburg University kent momenteel al een minor-opleiding ‘entrepreneurship’, zeg maar een bijvak van een half jaar dat studenten naast een bacheloropleiding kunnen volgen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.