Sportief einde van ‘Scoor een boek!’: leerlingen lezen 5844 boeken

VIDEOTILBURG - Hij leest graag Donald Duck-strips. ,,Daar heb ik een abonnement op.” Maar afgelopen weken las de 10-jarige Xavier van der Schoot uit Hilvarenbeek, tevens keeper bij voetbalclub Hilvaria, ook boeken als Raveleijn en De waanzinnige boomhut. Myla van Trier (8) las één dik en twee dunne boeken. Klasgenoot Pien van Schijndel heeft goede herinneringen aan het boek Flip Fiasco. ,,Maar ik lees ook graag strips.”

Samen met schoolgenootje Eva Vissers van De Driehoek uit Hilvarenbeek hadden ze dinsdagmiddag een belangrijke rol bij de afsluiting van het project Scoor een boek! op het terrein van voetbalclub Willem II. 

Ze mochten aangemoedigd door de Goirlese burgemeester Mark van Stappershoef en onder toeziend oog van honderden leerlingen van scholen uit Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk bekendmaken hoeveel alle deelnemende groepen 5 en 6 afgelopen tien weken samen hebben gelezen: 5.844 stuks. 

Videoboodschappen van Pol Llonch 

Willem II-voetballer Pol Llonch keek goedkeurend toe. De Spanjaard was afgelopen tien weken hun inspirator en is, vertelde hij even later, zelf bezig met het leren van Nederlands. ,,Ik ben erachter gekomen dat boeken lezen daar heel erg bij helpt.” Met videoboodschappen stimuleerde Llonch de kinderen zoveel mogelijk boeken te 'scoren’, lezen dus. 

Het leesproject werd dinsdag afgesloten met een sport en spelletjes. Want, zei burgemeester Stappershoef: ,,Voetbal is om je spieren fit te houden, zoals lezen goed is om je hersenen fit te houden.”

Volledig scherm
Leerlingen van basisschool De Driehoek uit Hilvarenbeek maken bekend hoeveel boeken er tijdens Scoor een boek! gelezen zijn: 5844 stuks. © Hein Eikenaar/BD

Voetballers als rolmodellen

Aan de tweede editie van het evenement in Tilburg deden 54 klassen van 23 basisscholen mee. Scoor een boek! is een landelijk project waaraan inmiddels twaalf professionele voetbalorganisaties meedoen. Doel is het vergroten van het leesplezier bij kinderen, waarbij de voetballers fungeren als rolmodellen. In Tilburg hebben de bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken, de maatschappelijke tak van de club - hiervoor de handen ineen geslagen. 

Volledig scherm
Pol Llonch deelt handtekeningen uit. © Hein Eikenaar/BD

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.