Volledig scherm
stadscompomist anthony fiumara tilburg fontys © Beeld Werkt

Stadscomponist sprak met Tilburgers over de stad en maakte daar nieuwe muziek bij

TILBURG -  De Tilburgse stadscomponist Anthony Fiumara sprak in de LocHal met Tilburgers met een uiteenlopende achtergrond. Ze vertelden over persoonlijke drijfveren en banden met de stad.  Die gesprekken verwerkten Fiumara tot vijf muziekstukken. Dat werk is de komende maanden in de stad te horen. Het eerste concert is zaterdagavond bij Paradox. Composities worden uitgevoerd door het huisensemble van De Link.

Tracking Tilburg, zo heet de reeks. Die wordt op 26 oktober afgesloten met een performance in de LocHal.  

Charles Spearin

Fiumara: ,,Toen ik werd benaderd om in 2019 deze nieuwe functie van stadscomponist in te vullen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Hoewel ik intussen uit Tilburg ben verhuisd, is de stad me nog altijd dierbaar. In mijn werk als docent aan het AMPA - Conservatorium Tilburg - zie ik dagelijks hoeveel muzikaal talent hier rondloopt. Ik probeer dat als een soort ambassadeur aan de rest van de stad te laten horen.”

Tracking Tilburg is een gevolg van Fiumara’s rol van ambassadeur. Hoewel het niet de bedoeling was zelf aan het componeren te slaan, besloot hij daar toch toe het beluisteren van het werk van de Canadese componist en popmuzikant Charles Spearin. 

Zoiets wil ik ook

,,Zijn ‘The Happiness Project', waar ik begin dit jaar op stuitte, sloeg bij mij in als een bom. Spearin interviewde zijn buurtgenoten over hun visie op een gelukkig leven, nam hun stemmen op, en verwerkte de gesprekken tot muziek. Heel ontroerend. Ik dacht meteen: zoiets wil ik ook maken”

Het concert zaterdag bij Paradox begint om 20.30 uur. Zondag is de performance bij De Nieuwe Vorst (14.30). Deze optredens zijn onderdeel van De Opening, het begin van het culturele seizoen in Tilburg. Andere optredens zijn op zondag 22 september bij Podium 111 aan de Sint-Josephstraat, op 12 oktober bij Paradox en 26 oktober in de LocHal. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.