Volledig scherm
In de binnenstad worden zo'n 30 bomen verwijderd voor de werkzaamheden. © Bas Vermeer

Stadshart wordt - luiden de plannen - groener, maar eerst sneuvelen er wéér tientallen bomen

Do 10 jan: Het zijn, zachtjes uitgedrukt, niet de beste jaren voor bomen in de Tilburgse binnenstad. Na de kap van bomen rond het stadskantoor en bij het oude busstation, sneuvelen binnenkort zo'n 30 bomen op het Stadhuisplein en Hendrikhof. 

Het is een opvallend tafereel op het Hendrikhof en Stadhuisplein. Aan de meeste bomen die verdwijnen (bijna allemaal) is een bord geklonken: ‘Deze boom wordt binnenkort verwijderd’. Met als extra toevoegingen: ‘Er is een vergunning voor’ en ‘de voorgenomen kap is onherroepelijk’. Zo'n 30 exemplaren worden gekapt. 

,,Anders kan de brandweer er niet door”, vertelt een woordvoerder van de gemeente over de kap op het Stadhuisplein. Het wordt te krap door de bouwhekken van de Febo én de ruimte die nodig is voor de bouwwerkzaamheden in en rond het Hendrikhof. Over twee jaar moet het hofje een knus pleintje zijn, met rondom winkels en erboven veel appartementen. En dan heeft de Emmapassage geen overkapping meer. Daar wijken de bomen op het Hendrikhof voor, ook de grote exemplaren. 

Volledig scherm
De bomen op het Hendrikhof worden gekapt. © Stephan Jongerius

De bomenkap op het Hendrikhof wordt op een andere locatie gecompenseerd, aldus de woordvoerder. ,,Het Hendrikhof krijgt dak- en gevelgroen. Het Stadhuisplein krijgt straks weer bomen, dus dit is een tijdelijk verdwijnen.

Teller tikt door

Quote

Hoe meer er wordt gekapt, hoe hoger de verwachtin­gen bij ons zijn

Bram van Beurden, voorzitter Stichting Stadsbomen

Dat ‘tijdelijk verdwijnen’ is inmiddels een flinke reeks bomen in de binnenstad overkomen. Eind 2017 werden rondom het stadskantoor 24 bomen gekapt. In de eerste instantie zouden dat er 42 zijn, maar groenliefhebbers protesteerden tegen de kap. Voor de bouw van het nieuwe busstation sneuvelden vorig jaar alle bomen op het plein aan de Spoorlaan. 

Uiteindelijk moet de binnenstad groener worden dan ‘hoe het was’. Dat plan heeft de gemeente al jaren (en het busstation krijgt een groene binnentuin). Vandaar dat bijvoorbeeld Stichting Stadsbomen nu niet op de achterste benen staat. ,,Bij de kap rond het stadskantoor hebben we geprotesteerd”, zegt voorzitter Bram van Beurden. ,,Maar van deze kap waren we al jaren op de hoogte. Uiteindelijk moet de binnenstad er groener op worden. Maar hoe meer er wordt gekapt, hoe hoger de verwachtingen bij ons zijn. Die beloftes moeten natuurlijk nog wel bewaarheid worden.”

Volledig scherm
Ook de grote bomen op het Hendrikhof worden gekapt. © Bas Vermeer

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.