Volledig scherm
Op bezoek bij Brownies & Downies in Tilburg. © Anne de Graaf

Stadsportret: Anne reist (gratis) de wereld over

Woe 12 juni: Het is een bestaan waar drommen - vooral jongere - mensen van dromen: leven van Instagram, als ‘influencer‘. De Tilburgse Anne de Graaf, met haar 33 jaar ‘relatief oud’, rolde er toevallig in. Nu reist ze op uitnodiging de wereld over, eet ze gratis bij restaurants.

Volledig scherm
Anne in Trier. © Anne de Graaf

In het begin stond Anne de Graaf nog in de woonkamer te dansen als er weer een gratis pakket op de deurmat plofte. Maar ja, die lading koffiefilters die ze recent kreeg passen niet in haar Nespresso-machine. Of neem die lading proteïne voeding laatst... Ze lacht: ,,Soms kan ik er vrienden en familie blij mee maken.”

Gisteren at ze gratis bij een vegan restaurant in Eindhoven, straks haalt ze bij Eetwinkel Verzot iets gezonds af en dit weekend zit ze in Noord-Ierland. Zeven weekenden achter elkaar is ze al op pad naar verschillende landen, waar delen van haar reis - of soms de hele reis - voor haar worden betaald. Haar voornaamste wederdienst: Anne maakt er mooie foto's van en plaatst die online. 

De Tilburgse reis- en foodblogger heeft meer dan 16.000 volgers op haar Instagram-pagina Anne Travel Foodie. Voor bestemmingen, hotels restaurants is het daarom interessant om zichzelf via haar in de kijker te spelen. Voor Anne betekent het dat ze van haar voorliefdes - eten en reizen - een baan heeft kunnen maken. Nu ja, min of meer. 

Kersen op de taart

Insta-tips
Wat sowieso goed scoort: vegan gerechten, foto’s van pannenkoeken - Anne heeft geen flauw idee waarom - en foto’s met veel kleur. Blauwe bessen en rode aardbeien. Waar Tilburg op Instagram-gebied uitblinkt? ,,De Houtloods. Daar steken ze echt moeite in de vegetarische gerechten, het doet niet onder voor de vlees- en visgerechten. De veganistische zaak Groene Chef in Bank15 heeft heel snel kleurrijke borden. En The Fat Greek, daar hebben ze American pancakes.” Ze lacht: ,,Pannenkoeken hè.”

,,De weekendjes weg naar London en Noord-Ierland (haar 63e land) betaal ik zelf, al zoek ik daar wel samenwerkingen. De trips naar de Ardèche en Trier werden gesponsord. Dat zijn wel de kersen op de taart”, vertelt ze op het terras van de Tilburgse rooftopbar. ,,Meestal word ik via het toerismebureau uitgenodigd, daar kiezen ze bloggers uit die iets willen schrijven. Maar het is soms ook willekeurig hoor, een restaurant uit Parijs dat zelf contact legt: ‘Als je een keer hier bent, wees welkom’.”

Dichter bij huis eet ze ook vaak gratis. Of beter: ze eet amper nog thuis. Bij sterrestaurant Noble in Den Bosch schoof ze recent aan tafel om asperges te promoten. Toch bizar eigenlijk? Ze lacht: ,,Ik voel me wel gezegend. Maar als je ergens gratis eet, word je er niet voor betaald. En dat is geen klacht, het is heel leuk, maar ik werk er gewoon naast als dramadocent. Dat deed ik fulltime toen ik met de blog begon, maar dat ben ik steeds minder gaan doen. Nu werk ik nog 3,5 dag per week, volgend jaar drie.”

Steeds meer mensen vissen op Instagram naar een leven als ‘influencer’ zoals Anne dat heeft. Hoe meer volgers je hebt, hoe meer deuren er open gaan. Zijzelf rolde er per ongeluk ik. ,,Met mijn 33 jaar ben ik relatief oud. Als ik een event bezoek zijn de meeste andere bloggers 20 of nog jonger.”

Quote

Maar het is soms ook willekeu­rig hoor, een restaurant uit Parijs dat zelf contact legt: ‘Als je een keer hier bent, wees welkom’

Anne de Graaf

Per ongeluk

Volledig scherm
'Greek pancakes', met yoghurt, noten, aarbeien en honing. © Anne de Graaf

Het begon vier jaar geleden min of meer per ongeluk, ze wilde bewuster eten. Voor een vriendin maakte ze een gezonde pizza met bloemkoolbodem en die vriendin haalde haar over om er een foto van op Instagram te zetten. ‘Want dat doen mensen’. De post kreeg twaalf likes. ,,Dat vond ik al heel wat, want ik had maar drie vrienden.”

Ze bleef op Instagram voor de gezonde recepten, die ze na een tijdje ook zelf begon te posten. Het aantal volgers nam drastisch toe nadat ze voor een Ikea-foodchallenge couscous met boerenkool en groenteballetjes maakte. Waarmee ze de wedstrijd won en zodoende bij andere bekende Instagrammers werd vermeld.

Nog altijd staat vooral eten centraal in de dagelijkse posts en Insta-stories. En ze blijft er lol in hebben, ook bij het driehonderdste mooie gerecht. En ja, beaamt ze, het lijkt altijd de perfecte wereld. ,,Je laat wel alleen de goede dingen zien. Als ik een foto van mijn ontbijt plaats is het een mooi gestylde bak cruesli.” 

Kwetsbaar

Ze glimlacht. ,,Voordat ik ga eten gooi er ik dan nog cruesli op en hussel het door elkaar. En dat is dan de realiteit. Ik vind er ook niks mis mee dat je mooie foto's plaatst, Instagram is gewoon een beeldend medium. Een galerij waar je je mooie schilderijen laat zien.”

Laatst nog kwam ze met haar vriend terug op het vliegveld ‘s avonds laat, at ze uit tijdsgebrek bij de McDonald's een vegetarische kipburger. ,,Dan ga ik daar niet een hele mooie compositie van maken voor op Instagram. Overigens zet ik dat wel op mijn Insta-stories hoor. Bovendien wil ik mijn volgers inspireren, dat vegetarisch superlekker kan zijn én makkelijk.”

Dat ze er niet van kan leven, maakt niet uit. Ze reist, eet op de beste en mooiste plekken. Haar vriend mag mee, maar wil al soms niet meer. Ze lacht: ,,Moet ‘ie weer mee.” Het is genieten zolang het kan. ,,Het is toch kwetsbaar. Je kunt gehackt worden, dat ze je foto's en volgers wissen. En wie weet hoe lang Instagram nog hip is? Facebook was ook ooit dé leider op social media-gebied.”

Volledig scherm
Veganistische granola met appels. © Anne de Graaf

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.