Kunstenaar Erik Veldmeijer droomt er al een jaar of vijf van: om in elke wijk van Tilburg een muurschildering te maken die betrekking heeft op een historische gebeurtenis of persoon.
Volledig scherm
Kunstenaar Erik Veldmeijer droomt er al een jaar of vijf van: om in elke wijk van Tilburg een muurschildering te maken die betrekking heeft op een historische gebeurtenis of persoon. © Jan van Eijndhoven

Stadsportret Erik Veldmeijer: ‘Een muurschilderingen-route door Tilburg zou supertof zijn’

Di 10 sept: De wereld van illegale graffiti zei hij vaarwel, nu voorziet Erik Veldmeijer Tilburg van de ene na de andere muurschildering. De kunstenaar droomt ondertussen van een kunstroute door de stad, met in iedere wijk een ander werk. ,,Het is moeilijk, maar lijkt me supertof.”

Kunst is vergankelijk. De immense Bartkira-schildering op de muur van de Hall of Fame - waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde kunstwerken van de stad - zal op een dag verdwijnen. Sterker nog: voor het overschilderen werden al plannetjes ingediend. 

Erik Veldmeijer bezig met de Bartkira op de Hall of Fame.
Volledig scherm
Erik Veldmeijer bezig met de Bartkira op de Hall of Fame. © William van der Voort

Maker Erik Veldmeijer haalt zijn schouders op. ,,Het is niet mijn muur. Ik zou het aan de ene kant jammer vinden, want ik weet dat de Bartkira heel erg geliefd is in de stad. Maar door mijn graffiti-achtergrond heb ik geleerd dat soms dingen van je verdwijnen. Dat een muur wordt schoongemaakt, of een ander er iets overheen spuit.”

Overigens werden die plannetjes stuk voor stuk afgewezen door de Hall of Fame. En mocht de Bartkira verdwijnen dan zijn Veldmeijers muurschilderingen nog altijd op veel plekken in de stad te zien. Iets verderop nam hij met twee vrienden een trafohuisje onder handen. Hetzelfde deed hij alleen met een trafohuisje in West, hij voorzag een muur in de Wingerdhoek van een werk en vorige maand dook er een eerbetoon aan Van Gogh van hem op bij de Ringbaan Noord. 

Kunstroute-droom

Het liefste zou hij zo nog een tijd doorgaan. Tot de stad er ook een kunstroute aan kan koppelen. Veldmeijer droomt er al een jaar of vijf van: om in elke wijk van Tilburg een muurschildering te maken die betrekking heeft op een historische gebeurtenis of persoon. 

,,Dat lijkt me nog steeds supertof. Eén van de bekendste voetballers van Willem II, d’n Beitel (John Feskens), heeft in Broekhoven gewoond. Hoe vet zou het zijn om daar een groot portret van hem te maken? Of om iets met de Regenboogfabriek te doen? Zaken die ooit van groot belang voor Tilburg waren. Uit de tijd van Willem II zullen er ook mooie anekdotes zijn waar je iets mee kunt.”

Quote

Nodig voor die route allemaal verschil­len­de kunste­naars uit. Ik hoef ze echt niet allemaal zelf te maken, dat is voor de stad veel leuker

Erik Veldmeijer

Waarom de route niet van de grond komt? ,,Nou de financiering van één muur is niet zo moeilijk, maar het vinden van één muur wel.....” Neem de Van Gogh-schildering die laatst werd gezet. Rond maart/april had hij daar al subsidie voor, maar het zoeken van een locatie viel vies tegen. ,,De gemeente durft uiteindelijk niet echt beslissingen te nemen qua locaties.”

Hij wil niet klagen, want die subsidie om het te maken kwam ook van de gemeente. ,,Uiteindelijk ben ik door de mensen van de Schônste wijk geholpen. Die hebben het zo geregeld.”

Terug naar de mijmering. Want hoe gaaf zou het zijn om in één maand zes tot acht muurschilderingen aan Tilburg toe te voegen? ,,Dat allemaal verschillende kunstenaars uitgenodigd worden, zodat je een mooie diversiteit aan stijlen krijgt. Ik hoef ze echt niet allemaal zelf te maken, dat is voor de stad veel leuker.”

Hij wijst naar steden als Heerlen, een stad die van de muurschilderingen uit elkaar barst. ,,Maar vooral in Breda zijn ze op dit moment zó goed bezig. Daar gaan ze waarschijnlijk dit jaar nog muurschildering nummer honderd realiseren. Er daar is er heel veel animo voor die routes. Groepjes van 20 tot 25 man die op de fiets door de stad trekken. Bij zo’n kunstroute krijg je ook uitleg over de schilderingen en daarbij de geschiedenis van de stad. Leuk dat het in Breda kan, maar kom op Tilburg....”

Gillend weggerend

Erik Veldmeijer aan de Wingerdhoek.
Volledig scherm
Erik Veldmeijer aan de Wingerdhoek. © William van der Voort/Cloakture photography

De kunstenaar komt oorspronkelijk uit Heerenveen en belandt op zijn vijfde in Berkel-Enschot. Rond die tijd begint Veldmeijer te tekenen, in de hoop striptekenaar te worden. ,,Heel lang tekende ik alleen maar dingen na, ik vond het moeilijk om zelf dingen te verzinnen.”

Hij maakt als 19-jarige de overstap naar Tilburg, ontdekt er dat ‘ie niet zo goed is met studeren, runt er samen met Freek Braspenning een ‘antikraak expositieruimte’ Punct aan de Spoorlaan. ,,In die tijd begon het te kriebelen, toen wist ik dat ik kunst wilde maken. En toen moest ik wel zelf dingen gaan verzinnen, het was zonde om de kans om te exposeren te laten liggen.”

Een tijdje probeerde hij Tilburg nog te verlaten, klinkt het met een glimlach. Hij woonde een paar maanden in London, rende gillend weg. ,,London is één groot mierennest, ik heb Barcelona geprobeerd. Daar heb je precies hetzelfde. Als ik naar Amsterdam ga ben ik altijd zó blij als ik weer in de trein terug stap. Uiteindelijk heb je in Tilburg alle stadse mogelijkheden, maar het blijft een dorp.” Hij vertelt het op het terras van de Spaarbank, aan de Vijfsprong. ,,Kijk hier dan, we zitten midden in de stad en het is keirustig.” 

Rustig én gemoedelijk. Zijn vriendin groeide op in Raamsdonksveer, daar zijn ze wat stugger. ,,Ze moest er aan wennen dat we ergens gaan zitten en voor je het weet met de tafel ernaast aan het ouwehoeren bent. En dan zeg je ‘schuif die tafel erbij’ en de rest van de avond ben je met zijn allen bier aan het drinken.”

Illegale adrenaline

Quote

Oh u bent 44. Wordt het niet tijd om een keer na te gaan denken?

Erik Veldmeijer

Hij was vijftien jaar actief in de graffiti, ook de illegale. Nu maakt hij alleen nog legale muurschilderingen en schildert hij thuis op doek. ,,De spannendste plek was een trein in Slowakije, anderhalf uur lopen door de wildernis.” Veldmeijer was op bezoek daar bij een meisje, kwam drie jongens tegen in die kroeg. Nog diezelfde avond ging hij met ze mee. ,,Met drie wildvreemden, dat was spannend. In Slowakije wil je ook niet gepakt worden.”

De spanning, adrenaline van illegaal iets zetten mist hij nog altijd. Hij zoekt surrogaten: zo ging de kunstenaar vorig jaar parachute springen.  ,,Ik ben nooit opgepakt voor graffiti, maar die kans is wel altijd aanwezig. En, eh, als je midden 20 bent, kan dat nog wel. Maar als je net als ik voorbij de veertig bent.... Je moet jezelf gaan verantwoorden tegenover een agent.” Met een diepere stem: ,,‘Meneer, wat bent u aan het doen? Hoe oud bent u? Oh u bent 44. Wordt het niet tijd om een keer na te gaan denken?’” Met normale stem: ,,Dan kan ik alleen maar oprecht tegen die agent zeggen: ‘Ja, je hebt volledig gelijk.”

  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.