Volledig scherm
Het ontwerp van het toekomstige multifunctionele gebouw op de Stadsakker. © NBArchitecten

Stadstuinderij gaat wortelen in Tilburg-West

TILBURG - De StadsTuinderij in Tilburg krijgt een nieuwe, en nu vaste plek. Aankomend voorjaar kunnen de eerste activiteiten al plaatsvinden op de Stadsakker, ruim vier hectare grond op de hoek Zwartvenseweg-Reeshofdijk. 

Daar wordt onder meer  een multifunctioneel gebouw in de sfeer van een Vlaamse schuur neergezet. Dat wordt verblijfsruimte voor de vrijwilligers van de tuinderij, maar gaat ook onderdak bieden aan daghoreca en een streekwinkel. Tevens krijgt het een functie als toegangspoort naar Stadsbos013. 

Wijken voor woningbouw 

De huidige locatie aan de Piushaven moet worden verlaten per 1 januari 2020. Grondeigenaar De Wever wil er woningen bouwen. De Stadstuinderij Piushaven (nu nog de naam) zat er sinds voorjaar 2015. 

De stichting Het Werkt, die op die locatie de inspanningen van circa 65 vrijwilligers en ‘dagbesteders’ coördineert, stelde haar kandidatuur voor het perceel in Tilburg-West. Het stadsbestuur, eigenaar van de grond, gaat daarin mee. 

Volledig scherm
Schetsontwerp voor de inrichting van de akker. © KruitKok landschapsarchitecten

Voor de Stadsakker is er nu een definitief ontwerp. Met de bestemmingsplanprocedure is een start gemaakt. Er komen teelakkers, een bloemen- en een kruidentuin, drie demontabele tunnelkassen, een plek voor varkens en kippen en bijenkasten. Verder komen er een vijver, een groot terras en zithoekjes. 

De StadsTuinderij neemt van de Heemkundekring Dongen een compleet oud spant van een Vlaamse schuur over. Dat is de basis voor de multifunctionele ruimte.

Volledig scherm
De lap grond bij de Reeshofdijk in Tilburg die inmiddels als 'stadsakker' bekend staat. © Ben Ackermans/BD
  1. Patiënt met coronavirus in ETZ Tilburg, man ligt in isolatiekamer ziekenhuis

    Patiënt met coronavi­rus in ETZ Tilburg, man ligt in isolatieka­mer ziekenhuis

    TILBURG - Bij een patiënt in Nederland is donderdag het nieuwe coronavirus (COVID-19) geconstateerd. Dat heeft het RIVM donderdag bekendgemaakt. De man ligt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, zo zei minister Bruins van Volksgezondheid donderdagavond bij de NOS in een speciale televisie-uitzending rond het coronavirus. Het is de eerste besmetting in Nederland. Het gaat om een 56-jarige man uit Loon op Zand.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.