Volledig scherm
Het overgrote deel van de basisscholen in Tilburg en omgeving staakt vrijdag. © Thinkstock

Staken in Tilburg en de regio: 12 scholen doen niet meer mee

TILBURG - Het merendeel van de basisscholen in de gemeenten Tilburg, Oisterwijk, Goirle, Hilvarenbeek en Loon op Zand gaat aankomende vrijdag dicht tijdens de estafettestaking die eerder al het noorden en het midden van het land aandeed.

De scholen hebben dan wel extra geld gekregen, maar het is voor hen nog niet toereikend genoeg. En dus wordt er vrijdag ook weer gestaakt voor minder werkdruk en meer salaris. Van de 93 ondervraagde scholen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot, Goirle, Riel, Diessen, Hilvarenbeek, Haghorst, Biest-Houtakker, Esbeek, Oisterwijk, Moergestel, Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer staken 12 scholen niet.

'Lastig voor ouders

'Alle 20 basisscholen van de overkoepelende scholenstichting Xpect Primair zijn vrijdag dicht. Ook veel scholen van bestuursorganisaties Tangent, Biezonderwijs, SKOTZO, Edu-Ley en Stichting BOOM en Opmaat staken. In sommige gevallen zijn leerkrachten wel aanwezig voor administratief werk.

Toch is er een aantal basisscholen die wél de deuren openhouden. Zo ook De Bunders in Oisterwijk. ,,Vanuit het team hoor ik verschillende geluiden rond de aangekondigde actie'', zegt schoolleider Gerard Molenkamp. 'Dat helpt toch niet',  'de politiek heeft al besloten' en 'het is ook lastig voor onze ouders en kinderen, die zijn de dupe', zijn enkele opvattingen.

In oktober heeft Molenkamp samen met het schoolbestuur gekeken naar mogelijkheden om de werkdruk te verlagen op zijn school. ,,Ik vind het belangrijk om vanuit eigen kracht oplossingen te bedenken'', betoogt hij. Extra bemensing, een gymleraar en recentelijk een eventmanager - die diverse taken uit handen neemt van de leerkracht - zijn van die oplossingen.

Ludieke acties

In Goirle is De Kleine Akkers geopend en worden er ludieke acties gehouden: leraren uit de bovenbouw geven les aan de onderbouw en vice versa. De Doelakkers in Hilvarenbeek is de enige school die daar openblijft.

Quote

Staken is een recht. Daar heb ik gelukkig niks over te zeggen

Jac Leijtens, bestuurder Leerrijk

Bij scholenstichting Leerrijk (Waalwijk/Loon op Zand) is ongeveer de helft van de 15 scholen vrijdag gesloten. Bestuurder Jac Leijtens hoopt ook dat de staking uiteindelijk tot een lagere werkdruk leidt. ,,En er is geen enkele reden om in het basisonderwijs minder te betalen dan in het voortgezet onderwijs." Of er gestaakt wordt, daar gaan onderwijsbestuurders niet over, benadrukt Leijtens. ,,Staken is een recht. Daar heb ik gelukkig niks over te zeggen." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.