Volledig scherm
Koopwoningen zijn voor jonge starters heel moeilijk bereikbaar. © Rob Engelaar

Starterslening, ondanks heftig verweer wethouder

TILBURG - Gevaarlijk, discriminatie. Ondanks dergelijke kwalificaties van wethouder Dusschooten, krijgt Tilburg weer een lening voor koopstarters. 

Alleen zijn eigen partij voelt niks voor hernieuwing van de starterslening voor kopers op de woningmarkt. Maar dat belettede Tilburgse wethouder Oscar Dusschooten (VVD, wonen) niet om opvallend heftig uit te varen tegen het initiatievoorstel daarvoor van D66.

Indiener Julian Zieleman wil jonge starters een extra zetje geven op de oververhitte woningmarkt en weet zich inmiddels breed gesteund in de raad. De starterslening is een tweede hypotheek van de gemeente, aanvullend op de eerste hypotheek van een andere geldverstrekker. De koper hoeft pas na drie jaar rente en aflossing te gaan betalen. 

Tip: zoek een partner

Dusschooten had de zetels snel geteld, maar plaatste niettemin een aantal scherpe kanttekeningen. ,,Gevaarlijk”, stelde hij, ,,om voor een groep een speciale leenfaciliteit te faciliteren. Volgende week voor de ouderen? Voor je het weet heb je een doelgroepenbeleid, daar zijn we buitengewoon huiverig voor.” Hij sprak bovendien van 'discriminatie’. ,,Iemand van 35 kan de lening wel krijgen, dus benadeel je iemand van 36 die hem niet kan krijgen.” Dat zou volgens hem bovendien een prijsopdrijvend effect hebben. 

De wethouder erkende dat jonge starters het erg moeilijk hebben op de woningmarkt, maar dat is volgens hem ook weer ‘van alle tijden.’ ,,Met een inkomen tot 42.000 euro ben je aangewezen op huurwoning van de woningbouwvereniging”. Hij had wel een tip voor starters met een inkomen van 30.000 euro. ,,Zoek een partner met hetzelfde inkomen dan groeit je budget tot 295.000 euro.”

Onnodig grote woorden 

De opmerkingen vielen verkeerd bij raadsleden. ,,U maakt er een potje van met uw opmerkingen over discriminatie en een partner zoeken", zei Bea Mieris (PvdA). ,,Zulke grote woorden zijn niet nodig in een debat voor een voorstel waarvoor brede steun is", vond Zieleman. Een prijsopdrijvende effect is volgens hem nergens in onderzoeken aangetoond. ,,En we hebben al een verzilverlening en een blijverslening. Ook discriminatie? Laten we niet verzanden in die terminologie.”       

Tilburg had eerder al een starterslening, maar stopte er in 2015 mee omdat het budget op was.   

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.