Volledig scherm
Politie op de plaats van de steekpartij aan de Lange Nieuwstraat. © Toby de Kort

Steekpartij Lange Nieuwstraat Tilburg was apotheose vriendenruzie

TILBURG - De steekpartij op 1 augustus op de Lange Nieuwstraat in Tilburg was het gevolg van een lang slepende ruzie tussen gewezen vrienden. Dat bleek gisteren bij de rechtbank in Breda.

Daar hoorde de verdachte dat hij wat het Openbaar Ministerie betreft niet terug de cel in hoeft. Officier van justitie Jan Bezem eiste 240 uur taakstraf en een halfjaar voorwaardelijk bovenop de twee weken die de man al in voorarrest had gezeten.

Onenigheid

,,Heel lang waren we beste vrienden'', zei de 21-jarige Ruud S. uit Tilburg. ,,Ik woonde zelfs even bij hem.” Maar aan die vriendschap kwam een eind na onenigheid over een vriendin. Wat daarmee precies aan de hand was, werd tijdens de rechtszitting niet duidelijk. In juni werd Ruud door zijn vroegere maat in elkaar geslagen. Sowieso werd hij regelmatig uitgescholden en uitgedaagd door de ander, vertelde hij de rechter.

Op 1 augustus reed het slachtoffer in een auto voorbij. Hij deed het raam open en riep 'homo' naar Ruud. Die draaide om, liep naar de auto en kreeg toen meteen een klap van zijn belager. Daarop stak Ruud hem in zijn buik en rende weg. Het mes, zo had hij al eerder bij de politie gezegd, had hij op zak om zich te kunnen verdedigen als dat nodig was. Het slachtoffer liep bij de steekpartij een klaplong op. Ook ervaart hij nog psychische klachten. 

Vete

Volgens Bezem was er sprake van een poging doodslag. Normaal zou hij daarom een lange celstraf eisen, maar vanwege de vete deed hij dat niet. Advocaat Martijn Draaijers vond het hooguit een poging zware mishandeling. Hij pleitte bovendien voor zelfverdediging en daarom vrijspraak. De rechtbank doet 22 november uitspraak.

  1. Poppodium 013 bestaat 20 jaar: twintig feiten op een rij
    Foto's+video

    Poppodium 013 bestaat 20 jaar: twintig feiten op een rij

    TILBURG - Precies twintig jaar geleden opende Poppodium 013 de deuren. Het grootste poppodium van Nederland en dat in hartje Tilburg. Voor die tijd was dat nog uniek, want het was het eerste nieuwe gebouw voor popmuziek in het stadscentrum en het zette een voorbeeld neer voor andere poppodia. Een nieuwbouwgolf aan professionele poppodia in andere delen van het land volgde. Maar weet je ook waar die cd's aan de buitenkant van het gebouw voor staan? En hoeveel mensen er na de heropening van 2015 nu in passen? Twintig feiten over 013 op een rij:

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.