Volledig scherm
Bezoekers van de plantenruilmarkt konden kiezen uit honderden planten en stekjes. © Zamire Willems

Stekjes ruilen: van niets iets maken is wat plantenhippies graag doen

TILBURG - Honderden stekjes, planten en kleurige potten sierden zondag de tuin van pizzeria Giardino d'Italia in de Reeshof tijdens de eerste plantenruilmarkt.

Dat stekjes kweken en ruilen hip, ontspannend en duurzaam is, blijkt wel uit de grote aanloop. Jonge, oude, hippe en doorgewinterde natuurliefhebbers genieten tijdens de zonnige lentedag van de markt, die hun groene vingers laat spreken.

Quote

Dit soort mensen maakt mij super vrolijk, het zijn plantenhip­pies, net als ik

Susan Ghuijs, Bezoeker

Met livemuziek op de achtergrond worden tips uitgewisseld en onbekende planten bestudeerd. ,,Dit soort mensen maakt mij super vrolijk, het zijn plantenhippies, net als ik", zegt de uit Geertruidenberg overgekomen Susan Ghuijs. 

Aandachtig kijkt ze naar een stekje van een bladbegonia, die ze tot haar grote verrassing gratis meekrijgt. ,,Ik heb wel 120 soorten planten thuis, een hele flat vol, maar deze heb ik nog niet." Het eerste stekje kreeg ze van haar oma toen ze 8 jaar was. Planten kopen doet ze bijna niet. ,,Ik vind het leuk om van niets iets te maken. Het stekje van deze bladbegonia is over een jaar pas een volle plant."

Stekken is therapeutisch en een beetje recalcitrant

Terwijl stekjes van onder meer planten, bloemen en kruiden van eigenaar wisselen, geniet Janneke de Vries van Stichting OpGroeneVoet zichtbaar van het succes. Samen met Giardino d'Italia maakte ze de markt mogelijk. Wat stekken volgens haar zo leuk maakt? ,,Het is in eerste instantie therapeutisch, maar ook een beetje recalcitrant: je geeft geen geld uit aan iets, dat je zelf ook kunt doen. En het is gewoon leuk!"

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.