Volledig scherm
Met de wielen op de stoep in de Nieuwlandstraat. © Luc Martin

Stoepborden-verbod valt bij Nieuwlandstraat niet in de smaak. (En waar blijft de autoluwe proef eigenlijk?)

Do 19 sept: Een flink aantal ondernemers van de Nieuwlandstraat in Tilburg is niet blij met het stoepborden-verbod dat aan het begin van de zomer werd ingevoerd. ‘Het is gevaarlijk’, ‘we zijn niet meer zichtbaar’ en ‘muggenzifterij.’ En de bonusvraag: waar blijft de proef autoluwe Nieuwlandstraat eigenlijk?

,,Welkom op het Nieuwlandstraat-parkeerterrein”, zegt Luc Martin. De eigenaar van bakkerij/eetzaak Pig & Rye laat een paar foto’ s van de voorbije dagen zien. Van vrachtwagens en busjes die half op de stoep staan geparkeerd.

Ga er even zitten op zaterdagmiddag en je merkt het zelf: hoe een vrachtwagen in het smalle straatje uitwijkt en een flink stuk over de stoep rijdt. Vlak langs het terrastafeltje voor de deur van Pig & Rye.

Een paar maanden terug werd dat half rijden over de stoep nog onmogelijk gemaakt door het reclamebord dat er stond, maar dat mag van de gemeente sinds juni niet meer. Reclameborden, ballonobjecten en staande vlaggen zijn verboden in het centrum.

Creatieve objecten als een plantenbak, zitje, wijnton of nijlpaard in een autootje mogen er nog wel staan.

Afschrikwekkend

Volledig scherm
Met de wielen op de stoep in de Nieuwlandstraat. © Luc Martin

Dat van die stoepborden valt bij de ondernemers in de Nieuwlandstraat niet in de smaak, al is het om verschillende redenen. Martin: ,,Ik zeg niet dat het bord dé oplossing is, maar het werkte wel afschrikwekkend voor vrachtwagens die een heel stuk over de stoep willen rijden.”

Bij Pleïade en boekhandel Livius de Zevensprong balen ze om een andere reden: de winkels zijn lang niet meer zo zichtbaar. De dag voor het verbod zaten verschillende ondernemers met de gemeente om de tafel voor de vraag: hoe maken we het Dwaalgebied zichtbaarder? ,,De dag erna werd dit verbod opeens ingevoerd, zonder te communiceren”, zegt Rian Michiels van Pleïade. ,,Dat staat haaks op elkaar.”

Bij de winkel hadden ze net een nieuw bord aangeschaft à 200 euro. Dat staat nu achter in de zaak. ,,Met het bord konden we duidelijk maken dat we veel meer zijn dan een winkel, bijvoorbeeld door workshops en lezingen aan te kondigen. Het is een heel vervelend besluit.” Ze dachten nog even na over een creatieve oplossing - een Boeddha-beeld - maar dat vinden ze bij Pleïade ‘te beperkt’.

Verrommeling

Quote

Als dit echt zo ernstig is, moeten we daar zeker met de onderne­mers naar kijken

Woordvoerder gemeente

Het verbod werd onder meer ingevoerd om verrommeling van het straatbeeld tegen te gaan, om mensen die minder goed ter been zijn (in een rolstoel) ruim baan te geven. Martin: ,,Maar met vrachtwagens die op de plek van de stoepborden parkeren, heb je nog minder ruimte over.” 

Maarten Koehorst, eigenaar van Sounds, noemt het verrommelings-argument ‘muggenzifterij’. ,,Dat van die ballonnen is toch leuk? Straks mag er net als in Den Bosch helemaal niks meer.” In zijn ogen is Tilburg al een ‘eenheidsworst’ aan het worden, het verbod draagt daar alleen maar toe bij.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er geen meldingen van vrachtwagen-overlast binnen zijn. ,,Als dit echt zo ernstig is, moeten we daar zeker met de ondernemers naar kijken. Maar de mogelijkheden en ruimte in de straat zijn beperkt.”

En de autoluwe proef?

Bonusvraag: hoe zit het eigenlijk met de autoluwe Nieuwlandstraat? Want ook dat vragen verschillende winkeliers zich af. Begin 2016 werd voorgesteld om, bij wijze van proef, de straat autoluw te maken. Keer op keer werd het experiment uitgesteld. De woordvoerder verwacht daar in het najaar duidelijkheid over te hebben.

,,De proef wordt in nauw overleg met het openbaar ministerie uitgewerkt”, klinkt het. ,,Dat moet als je selectief mensen tot een gebied toe wil laten.” Daarnaast moet de proef worden afgestemd op de plannen om 55 straten binnen de cityring open te breken. In het najaar hoopt de gemeente antwoorden te hebben op de vragen.  

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.