Volledig scherm
Het nieuwe complex tracht hele verschillende milieus aaneen te smeden. © Mei Architects

Stoer en blauw voor stoer en blauw

TILBURG - Stoer complex voor stoere plek in stoere stad. Dat beogen Mei Architects en Bak Beheer met het nieuwe wooncomplex op de locatie van het 'blauwe gebouw'.

Het debat over behoud van het 'blauwe gebouw' (het voormalige pand van de gemeentelijke sociale dienst op de hoek Besterdring-Brokxlaan) is nog niet geluwd, maar initiatiefnemer Bak Beheer en Mei Architects werken stevig door aan de nieuwe invulling. De eerste architectuurschets geeft een snaakse knipoog naar de omstreden creatie van wijlen architect Jac van Oers.

Het is een complexe opgave. Het nieuwe complex moet zeer uiteenlopende milieus aaneensmeden: het monumentaal-industriële karakter van de hallen van de Spoorzone, de drukke Besterdring met z'n halfhoge appartementenblokken en de kleine schaal van de Lange Nieuwstraat. ,,Bovendien willen we een gebouw met een sterke, eigen identiteit", zegt project-architect Michiel van Loon.

Gezichten

De stedenbouwkundige oplossing is gevonden in een complex met verschillende gezichten. Aan de Burgemeester Brokxlaan toont zich dat in een langgerekt blokje voor stads wonen in vier lagen, als overgang naar woonwijk Theresia. Op de hoek met de Besterdring komt een blok van zestien lagen, tegenhanger ook van de toekomstige torens aan het Burgemeester Stekelenburgplein. Op de hoek met de Wagenstraat ten slotte komt - zes lagen hoog - een rustiger woonplekje.

,,Net als bij de Piushaven leggen de gemeente en wij de lat hoog", zegt Marcel van Miert die het project coördineert namens Bak Beheer. Het wooncomplex bevat straks 147 middeldure huurappartementen - een categorie waaraan grote behoefte is - in grootte variërend van 70 tot 100 vierkante meter. ,,Alle stappen worden met omwonenden besproken."

Bezonning

Aan het stedenbouwkundig plan is flink geschaafd, gedraaid en aangepast. Zo is de hoge toren zo dicht mogelijk op de hoek Besterdring-Brokxlaan geprojecteerd en reikt daar tot 49 meter. ,,Dat is voor de bezonning van zowel woningen aan de Lange Nieuwstraat als de appartementen aan de Besterd het gunstigst. Ook over de uitwerking van de architectuur gaan we weer in overleg met de buurt."

(tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Vooral in de laagbouw aan de Burgemeester Brokxlaan doet het nieuwe complex enigszins denken aan 'het blauwe gebouw'. © Mei Architects

In de voorlopige architectuurschets refereert Mei Architects naar het blauwe gebouw. ,,Ook wij streven naar een stoer en helder gebouw, geen kopie, maar van vergelijkbare robuustheid", zegt Van Loon. De gelijkenis is vooral te zien in de stadse woningen in de laagbouw met 'treinramen' en blauw betegelde terrassen bij de voordeuren. Aan de achterzijde komen tuinen en groene gevels. De hoge toren krijgt met inpandige balkons een strakke uitstraling, maar je mag zien dat er geleefd wordt. Omgekeerd hebben de bewoners straks riant uitzicht op de Heuvelse kerk.

Duurzaam? Natuurlijk. Een gasaansluiting komt hier niet meer, mede dankzij warmtepompen worden de woningen zo goed als energieneutraal. In de halfverdiepte parkeergarage komen ook enkele elektrische deelauto's. Pensioenfondsen staan al te trappelen om het geheel in bezit te krijgen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.