Volledig scherm
Een barbecue © Shutterstock

‘Stop houtstook en barbecue met houtskool’, partijen willen Tilburgs actieplan voor gezondere lucht

TILBURG - Tilburg moet niet langer wachten met een actieplan voor gezondere lucht. Met het terugdringen van barbecueën met houtskool, maar ook van houtstook kan niet snel genoeg worden begonnen. 

Dat was maandag de boodschap van GroenLinks, D66, de PvdA en de SP aan VVD-wethouder Oscar Dusschooten. Deze partijen dienden al in 2016 een initiatiefvoorstel in. Het RIVM deed vervolgens onderzoek, Burgemeester en Wethouders kondigden daarop ‘een actieplan houtstook’ aan. ,,Maar ondanks herhaalde toezeggingen is dat er nog steeds niet", sprak Martin de Wolf, burgerraadslid voor GroenLinks. 

Volgens Dusschooten is de gemeente met andere Brabantse steden en de GGD in overleg over het terugdringen van houtstook. ,,Een belangrijk onderwerp, maar dat kost tijd.” Hij verwacht in het najaar aan te sluiten bij een campagne van het Rijk. ,,Vooral in de winter kan het groot effect hebben als het mistig is en rook lang blijft hangen.”

Luchtkwaliteit laten meten

Namens zijn eigen partij bood De Wolf Dusschooten een haastig in elkaar gedraaid ‘actieplan’ aan. De gemeente zou Tilburgers vast moeten oproepen elektrisch te barbecueën in plaats van met houtskool. Mensen zouden moeten worden gestimuleerd om de luchtkwaliteit in hun straat te laten meten en om meer planten om hun huis te zetten, ‘want die absorberen fijnstof’.  

Volledig scherm
Martin de Wolf (rechts) biedt het 'actieplan' aan aan wethouder Dusschooten © Bas van Weegberg
  1. Van geraamte tot volledige attractie: de opbouw van de Tilburgse kermis in beeld
    fotoreportage + Video

    Van geraamte tot volledige attractie: de opbouw van de Tilburgse kermis in beeld

    TILBURG - Stukje bij beetje begint de enorme Tilburgse kermis vorm te krijgen. De opbouw is dinsdag om 12 uur van start gegaan en gaat door tot vrijdag. De binnenstad staat tot woensdag 1 augustus in het teken van de 453ste kermis van Tilburg. De geraamtes van de attracties, die steeds hoger worden, trekken veel bekijks. Maar voor wie er pas naartoe gaat als alles af is: hier is de opbouw van het (voor sommigen) hoogtepunt van het jaar in beeld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.