Volledig scherm
Tegenstanders van bedrijventerrein Wijkevoort organiseerden allerlei activiteiten om de waarde van het beekdalgebied te tonen. © Roel van der Aa

Stop verdozing? Tilburg door met Wijkevoort

TILBURG - Een poging om de ontwikkeling van bedrijventerrein Wijkevoort al stop te zetten of op te schorten, is mislukt. Ondanks een kritisch advies - ‘geen doos meer in het weiland’ - stemde een meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad tegen een PvdA-motie.  

Wijkevoort was een van de weinig onderwerpen die donderdag tijdens de begrotingsbehandeling de gemoederen verhitte . Zowel de tegenstanders van het terrein - LST, SP, 50Plus, Ons Tilburg, Groep Janssen en de PvdA - als de voorstanders legden het advies van het College van Rijksadviseurs om geen distributiecentra meer te bouwen in het weiland, in hun voordeel uit.

Tilburg is met Venlo een van de succesvolle clusters waarop volgens het advies wél moet worden ingezet, stelde wethouder Berend de Vries (D66). ,,Aansluitend op stedelijk gebied, een groene buffer naar de Reeshof.” Yusuf Celik typeerde De Vries als ‘bestuurder van een andere generatie’. ,,Hoger, sneller, meer, meer: een achterhaald model. Boeren, automobilisten: wat zijn uw concessies zodat woningbouw kan doorgaan? Verder inzetten op deze eenzijdige sector maakt ons kwetsbaar in een brandende wereld.” De Vries legt het bestemmingsplan in de loop van volgend jaar voor aan de gemeenteraad. 

Motie van afkeuring

De begroting voor 2020 moet het uiteindelijk doen zonder steun van de SP, de PvdA, Groep Jansen en de LST. De LST protesteert daarmee vooral tegen de snel oplopende gemeentelijke schulden. De eerste drie partijen steunden tevens een motie van afkeuring omdat in hun ogen de allerzwakste Tilburgers de rekening betalen. ,,We doorbreken  juist vastgeroeste patronen en kiezen voor ménsen”, zo reageerde De Vries daarop namens B en W. ,,Tilburg wordt om die aanpak in het hele land gevolgd.” 

Een greep uit de aangenomen moties en toezeggingen: 

-wie in de stad welbewust rommel achterlaat, riskeert straks een boete van 140 tot 380 euro. De gemeente gaat dat overal aankondigen en erop handhaven (PvdA). 

-er komt onderzoek naar discriminatie op de arbeids- en woningmarkt (GroenLinks) 

-de gemeente moet alles op alles zetten om het aantal daklozen terug te dringen naar nul (PvdA)

-er komt een plan van aanpak tegen eenzaamheid, in het bijzonder bij jongeren (ONS Tilburg)

-Jongeren die ideeën hebben gepitcht voor Tilburg krijgen ondersteuning van de gemeente (ONS Tilburg)

-er komt onderzoek naar invoering van een sportpas voor jongeren onder 18 jaar (SP) 

-Tilburg streeft ernaar een biomassavrije gemeente te worden (SP) 

-De gemeente gaat zowel in als om de stad nieuwe stukken bos aanleggen (GroenLinks). 

-de functie van Havenmeester in de Piushaven blijft ook volgend jaar behouden (D66) 

- Tilburg gaat zo mogelijk met een 'zelfbewoningsplicht’ het opkopen van woningen door huisjesmelkers dwarsbomen (PvdA) 

-naar het voorbeeld van Kraaiven en Vossenberg probeert Tilburg ook voor andere bedrijventerreinen Green Deals te sluiten (GroenLinks) 

-Biezenmortel krijgt ‘een warm welkom’ als het volgend jaar onderdeel wordt van Tilburg. Er komt een plan met maatregelen om de leefbaarheid van het dorp te waarborgen (CDA) 

-Wielerclub Pijnenburg krijgt mogelijk al snel een asfalttoplaag (belofte aan de PvdA). Andere sportverenigingen die dringend toe zijn aan verbetering of uitbreiding van de accomodatie - zoals IJSclub Tilburg, Were Di en Kunst en Kracht - moeten nog even wachten op een uitvoeringsplan. 

-Er is - vooruitlopend op de tussenbalans die deze coalitie halverwege volgend jaar opmaakt - ook een reeks moties aangenomen om als gemeenteraad meer grip te krijgen op kosten, op de impact van beleid op Tilburgers en om aan de hand van indicatoren de vinger aan de pols te houden. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.