De gemeenteraad van Oisterwijk, met uiterst rechts Marieke Dujardin en uiterst links Stefanie Vulders.
Volledig scherm
De gemeenteraad van Oisterwijk, met uiterst rechts Marieke Dujardin en uiterst links Stefanie Vulders. © Masja Vlaminckx

Stopwatch in de raad van Oisterwijk leidt meteen tot aanvaring: ‘Burgemeester doet flauw’

OISTERWIJK - Een proef van de Oisterwijkse gemeenteraad om zichzelf spreektijden op te leggen verliep donderdagavond niet vlekkeloos. ,,Dat vind ik flauw", mopperde Marieke Dujardin (Algemeen Belang) toen zij door burgemeester Hans Janssen tot de orde werd geroepen.  

,,U hebt nog vier seconden", sprak Janssen op het moment waarop Dujardin wilde beginnen aan een bloemlezing van reacties van burgers op de plannen met de locatie van de kartonnagefabriek aan de Baerdijk.  

,,Ik ben even streng", hield Janssen vast aan de ‘leidraad’ die met de raad was afgesproken. 

Quote

Ik ben even streng

Burgemeester Hans Janssen

Dujardin greep alsnog haar kans in de tweede termijn van het agendapunt. Daarvoor bleek namelijk geen stopwatch mee te lopen. Janssen vroeg zich wel hardop af of de raad ook voor de tweede termijn spreektijden vast moet gaan leggen.  

Hilariteit om bloemlezing

De vijf minuten durende bloemlezing van Dujardin ontlokte enige hilariteit, bijvoorbeeld bij de passage ‘en dan nu de inzending van een 75-jarige man'. 

Quote

Het enige wat hoort zit aan de zijkant van je hoofd

Stefanie Vulders (PrO)

Stefanie Vulders (PrO) vroeg zich na de inbreng van Dujardin ook af of dergelijke bedenkingen bij dit agendapunt wel de bedoeling waren. ,,Het enige wat hoort zit aan de zijkant van je hoofd", merkte Vulders daarbij enigszins cryptisch op.

Janssen antwoordde Vulders dat raadsleden de ruimte moeten krijgen om signalen uit de samenleving door te geven. Dujardin deed er verder het zwijgen toe.

Naschrift: Stefanie Vulders laat weten dat haar opmerking zeker niet als kritiek op de bijdrage van Marieke Dujardin was bedoeld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.