Volledig scherm
Kenny Jacobs (links) legt aan Frans van de Ven (van het wijkbestuur), Kim Pattiruhu en Aurora van Schijndel uit wat er op het trafohuisje staat. © Beeld Werkt

Straatbeeld: Getransformeerd transformatorhuisje

Vrij 7 juni: Vinken we weer een lelijke Tilburgse plek van de lijst: het trafohuisje bij wijkcentrum De Nieuwe Stede. Het stond er jarenlang troosteloos bij maar is nu opgeknapt door Atelier TenK. Mooi detail van het kunstwerk: de raampjes geven 's nachts licht. 

Kunstenaars en wijkbewoners Tom van der Pijl en Kenny Jacobs - de mannen van Atelier TenK - namen gedurende drie weken het huisje onder handen. Met speciale stiften maakten ze het het kunstwerk. De beelden op het huisje vertellen ook over het leven in de wijk. ,,Er is een verjonging gaande”, vertelt Jacobs. ,,Wij wilden de typische oudere bewoners samenbrengen met de jonge garde. En het is kleurrijk, net als de wijk.”

21 inzendingen

Het ontwerp van de twee werd uit 21 inzendingen gekozen. ,,De raampjes van het kunstwerk lichten op”, zegt Kim Pattiruhu, voorzitter klankbordgroep De Nieuwe Stede. ,,Dat is een mooie toevoeging, 's avonds is het hier een beetje een duister plekje.”

De transformatie van het transformatorhuisje hoort bij de verjonging van De Nieuwe Stede zelf. De binnenkant van het wijkcentrum wordt opgeknapt in stappen, de buitenkant is gerenoveerd. ,,Het is lastig om jongeren en jonge gezinnen te bereiken, ook op deze manier willen we het stof eraf blazen.”

Ook een Straatbeeld? Mail naar b.vermeer@bd.nl, of mention @BDStadsgezicht op Twitter

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.