Er komt geen biomassacentrale in Gilze.
Volledig scherm
Er komt geen biomassacentrale in Gilze. © Carlo ter Ellen DTCT

Streep door biomassacentrale in Gilze

GILZE - De houtgestookte biomassacentrale op industrieterrein De Broekakkers in Gilze gaat niet door. Het college van B en W van de gemeente Gilze en Rijen zet een streep door de plannen en volgt daarmee het negatieve advies dat eerder door de gemeenteraad werd afgegeven.

Het bedrijf Brabant Warmte had de plannen voor de bouw van de centrale ingediend bij de gemeente. De stookinstallatie zou via een warmtenet enkele bedrijven in de directe omgeving van energie voorzien en moest op termijn ook woningen in de dorpskern en andere bedrijven een alternatief bieden voor stoken op gas.

Bureau Rebel uit Rotterdam maakte in opdracht van de gemeente een beoordeling van de plannen en had de nodige op- en aanmerkingen over de centrale. Tijdens de behandeling van het rapport bleek dat ook binnen de gemeenteraad de nodige bedenkingen leefden. Zes van de zeven politieke fracties gaven uiteindelijk een negatief advies af. Tot groot verdriet van verantwoordelijk wethouder Ariane Zwarts die zich alleen gesteund zag door haar eigen partij Gemeentebelang. De anderen wilden eerst een totaalbeeld, zodat bekeken kan worden in hoeverre een warmteleiding die door biomassa wordt gevoed een goed idee is.

Niet milieuvriendelijk

D66'er Frits van Vugt kwam al eerder in het geweer en noemde het stoken op hout absoluut niet milieuvriendelijk. “De C02-uitstoot is twee keer zo hoog als gas en schadelijke stoffen zoals fijnstof en dioxines worden uitgestoten. Het vestigen van een houtgestookte biomassacentrale in Gilze is inmiddels achterhaald als warmtebron en volstrekt in strijd met de laatste wetenschappelijke en politieke ontwikkelingen.” Ook vreesde hij voor gezondheid van inwoners omdat de centrale op tweehonderd meter van de bebouwde kom zou komen. “Volstrekt onverantwoordelijk”, aldus Van Vugt.

In een reactie op de het collegebesluit spreekt de politicus van een ‘echte doorbraak’. “Eerder was een minderheid in de raad tegen zo’n biomassacentrale, maar nu ziet een meerderheid het niet zitten. Erg fijn dat het college heeft geluisterd naar onze zorgen. Resteert de biomassacentrale bij kippenfarm Smits, in Rijen, die wij ook liever gesloten willen zien.”

  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.