Volledig scherm
Anton Dautzenberg foto John Schouten/ Beeld Werkt IPTCBron Beeld Werkt;Beeld Werkt Tilburg Noordstraat Schrijver Anton Doutzenberg;sale FR082;Tilburg;Nederland;NL © John Schouten / Beeld Werkt

'Tao van de T’. Stadsdichter Anton Dautzenberg wil kunstklimaat in Tilburg opschudden

VIDEOTILBURG- Bij zijn aantreden als stadsdichter van Tilburg heeft A.H.J. (Anton) Dautzenberg zijn plannen uit de doeken gedaan. Dat deed hij bij boekenmarkt Boeken rond het Paleis. De kapstok is ‘de Tao van de T'.  Die letter is het beeldmerk van de stad. ,,Het is een zoektocht die niet alleen moet leiden tot spannende gedichten, tot discussie, maar ook tot een manifest waarmee ik het Tilburgs literatuur- en kunstklimaat wil vernieuwen en verbeteren.”

De Tilburgse schrijver is geïnspireerd door het gedachtegoed van  Anthony Kok. Die klankdichter werkte als chef-commies bij de Spoorwegen in Tilburg en was  medeoprichter van tijdschrift De Stijl. Met Theo van Doesburg en Piet Mondriaan was hij betrokken bij het opstellen van een roemrucht manifest over vernieuwing van literatuur.  In oktober is het vijftig jaar geleden dat Kok is overleden. In 2020 is het vijftig jaar geleden dat het manifest over cultuur  is gepubliceerd. 

Te dienstbaar

Dautzenberg wil de rol van stadsdichter een andere inhoud geven. ,,Is de stadsdichter te dienstbaar geworden aan de stad, verworden tot een makkelijk te bespelen instrument voor citymarketing, een schaamlap die moet verhullen dat kunst en cultuur niet zo hoog worden gewaardeerd als de beleidsdocumenten pretenderen? Is de stadsdichter verworden tot een pleasende pop die met gezellige woordkunstjes  het experiment, de ongemakkelijke, schurende kunst op afstand houdt? Hij wil de taak van stadsdichter deconstrueren. 

In zijn toespraak haalde Dautzenberg uit naar ambtenaren en semi-ambtenaren die goed verdienen aan cultuur, terwijl de gemiddelde Tilburgse kunstenaar van een hongerloontje moet rondkomen. Met name Kunstloc, het provinciaal adviesorgaan voor kunst en cultuur, kreeg de wind van voren. 

Tilburger wordt onderschat

Verder is Dautzenberg van mening dat de Tilburger door beleidsmakers in de stad schromelijk wordt onderschat. ,,Tilburgers zeiken niet meer in een kruik, ze urineren in een geëmailleerd toilet. Tilburg is allang geen textielstad meer, Tilburg is veeleer een onderwijsstad, een universiteitsstad, een horecastad, een muziekstad. Stop met het en masse uitdelen van worstenbroodjes en het vieren van de levenslieddictatuur. Er zijn genoeg Tilburgers die wél van wollige, omslachtig geformuleerde volzinnen houden. En er zijn ook genoeg Tilburgers die níét van ‘normaal doen’ houden, die willen afwijken van het veilige midden, die buitenbeentjes waarderen. En gelukkig maar.” 

Dautzenberg gaat elke maand een gedicht publiceren. Zijn gedicht  combineert hij met een artistieke vertaling van een kunstenaar uit de stad. een muzikant, een filmmaker, danser, een acteur. Het werk is te volgen op zijn site: detaovandet.nl. Hieronder het eerste stadsgedicht van Dautzenberg, een klankgedicht. 

Bij Boeken rond het Paleis werd het gedicht vertolkt door gitarist en componist Frank Crijns.

Volledig scherm
Stadsgedicht 1 © A.H.J. Dautzenberg

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.