Volledig scherm
Kleed gemaakt in het azc Gilze onder leiding van Mitra Jashni. © Beeld Werkt

Tapijten vertellen de verhalen van vluchtelingen

Volledig scherm
Wandkleed van azc Amere van Jana Vuksic (boven) en 'Kiezels' van Iva Jankovic (azc Zeist). © Beeld Werkt

Tawab Safi ronselt bewoners van het asielzoekerscentrum in  's Gravendeel. Hij klopt aan op deuren, vraagt kinderen die buiten spelen. Of ze die middag een paar uur willen komen om een mooie tekening te maken? Ze komen. Ze tekenen. Met de 'tovermachine' die Safi maakte en waarbij met behulp van geverfde touwtjes kleurige tekeningen worden gefabriceerd. Er wordt gelachen, gewerkt. ,,Het is mooi dat de mensen even  hun zorgen kunnen vergeten", zegt Safi die zelf een kunstopleiding volgde in Kabul en al jaren in Nederland woont.

Safi is te zien in een filmpje op de expositie Tijd voor tapijten, een project van stichting De Vrolijkheid in Amsterdam. De stichting nodigde tien kunstenaars uit die vrijwel allemaal zelf een achtergrond als vluchteling hebben. Ze kregen het verzoek om samen met bewoners van asielzoekerscentra (azc) een tapijt te maken. In het BKKC in Tilburg zijn vanaf vandaag de resultaten te zien. Elf tapijten hangen aan de muur of liggen aan de grond. 

Ruim een jaar geleden begon De Vrolijkheid met het project. ,,Het was zeker niet eenvoudig", zegt Monique Hoving, een van de initiatiefnemers. ,,De mensen die asiel zoeken hebben wel wat anders aan hun hoofd. Soms blijven ze ook maar heel kort in het centrum. Waar het hun vooral aan ontbreekt is huiselijkheid. Daarom onze keus voor tapijten. Tapijten staan voor je thuis voelen."

Docente Mireille Houtzager opent donderdagmiddag de expositie om 16.30 uur met een lezing over oorsprong, ontwikkeling en functies van tapijten. Tijd voor Tapijten blijft tot 3 september te zien bij het BKKC, Spoorlaan 21 in Tilburg. Na Tilburg reist de tentoonstelling naar Wageningen, Den Haag en Amsterdam.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.