Volledig scherm
martijn van der weijden binnenstad tilburg © Beeld Werkt

Te veel horeca? ‘Als ik naar Tilburg kijk, denk ik: dit gaat gewoon niet goed’

Do 18 apr: Martijn van der Weijden maakt zich ernstige zorgen over het  Tilburgse horecalandschap dat hij bij zijn vertrek achterlaat. Tien jaar had hij een koffiezaak Mugs & Muffins in de binnenstad. ,,Er is een overkill aan horeca.”

Deze dagen zit op iedere hoek wel een koffiezaak, tien jaar geleden was Mugs & Muffin één van de weinigen. Martijn van der Weijden is gestopt met zijn zaak en maakt zich zorgen over de binnenstad. 

,,Als ik naar de horeca in Tilburg kijk, denk ik: dit gaat gewoon niet goed”, zegt Van der Weijden. ,,Niet zozeer alleen de koffiezaakjes hoor. Ik ben echt van mening dat er een gigantische overkill aan horeca is. Maar ik weet niet of ik dat zo moet zeggen.” 

Nu ja, dat is toch jouw mening?

,,Ja. Ik maak me zorgen. Maar ik ben gestopt hier en ik wil niet dat het overkomt als natrappen, want dat is het niet.”

Ik maak in dit verhaal wel duidelijk dat ik je voor dit interview benaderde. Niet andersom. Juist omdat ik benieuwd ben naar jouw beeld. Hoe was het toen je begon?  

Quote

Of neem het vertrek van Jamie's Pizzeria, dat is een beetje hetzelfde. Hoeveel pizzazake­tens heeft een stad nodig?

Martijn van der Weijden

,,Bij onze start aan de Willem II-straat had je daar geen koffiezaken. Er zat nog een croissanterie in de buurt en dat was het. Maar gaandeweg werd het hebben van een koffiezaak een ding. ‘Daar valt geld in te verdienen’, dachten mensen.”

Hij lacht: ,,Klopt, maar niet als iedereen het gaat doen. Het zijn er nu zoveel, het gaat nergens meer over. Ik ga geen namen noemen, maar weet van een aantal horecazaken waar ik langskom dat dat 'm niet gaat worden. Omdat binnen bijna niemand zit. Of neem het vertrek van Jamie's Pizzeria, dat is een beetje hetzelfde. Hoeveel pizzazaketens heeft een stad nodig?”

En hamburgerzaken natuurlijk, daar hebben we er inmiddels een stuk of acht van in de binnenstad. Hoeveel koffiezaken zouden er nu zijn? 

,,Het probleem ligt niet alleen bij de koffiezaken. Het zit ook in de ondersteunende horeca, dat winkels nu ook koffie en iets lekkers mogen verkopen. Dat is een heel leuk idee, maar werkt dus niet. Ondersteunende horeca hoeft niet aan de strenge horecavergunning te voldoen, maar haalt wel klanten weg. Kijk je moet het zo zien: je hebt een taart, die bestaat uit twaalf punten. Uit die twaalf punten kan iedereen zijn boterham halen. Maar die taart wordt de afgelopen tien jaar steeds verder en verder opgedeeld. Dat kan niet, de marge is te klein om te kunnen bestaan. Er zijn niet opeens méér mensen.”

Maar, kun je zeggen, de beste zaken komen vanzelf bovendrijven...

Poll

Het Tilburgse stadshart telt te veel horecazaken

  • Eens (62%)
  • Oneens (32%)
  • Geen mening (6%)
1223 stemmen

,,Nee. Er worden zo veel nieuwe zaken geopend, je krijgt de kans niet om iets op te bouwen. Het verloop is te hoog. Dat zie je bij sommige oude horecazaken in de stad, die er al twintig jaar zitten en op zaterdag bijna leeg zijn. Je ziet het op Facebook als er iets nieuw is, dat mensen elkaar taggen ‘oh, daar moeten we naartoe’. De week erop is er weer iets nieuws.”

En dan is er volgens Van der Weijden nog een ander probleem. ,,Wij hebben dat destijds ook gedaan in de Willem II-straat: van een winkel een horecapand gemaakt. Maar nu stoppen we in elk retailpand dat leeg komt te staan horeca. Dat kan niet. Nu ja, het kan wel maar dat betekent dat daar iets nieuws opent en verderop iets omvalt. Kijk naar het Pieter Vreedeplein, dat is óók een horecaplein geworden. Heel veel van die zaken waren een paar jaar geleden nog winkels. Voor het Radiopleintje geldt nu hetzelfde. Het is niet alleen Tilburg hoor, in Nijmegen (waar ‘Mugs’ ook stopt - Red.) gebeurt hetzelfde. Ik zie dit nog een keer helemaal fout gaan.”

Op welke manier?

Quote

Ik zou als gemeente echt een rem zetten op nieuwe horeca

Martijn van der Weijden

,,Als je nu een crisis krijgt, en daar vrezen sommige ondernemers voor, gaat het écht mis. Je ziet al ketens omvallen, denk aan Sissy Boy en Cool Cat. Ik zou als gemeente echt een rem zetten op nieuwe horeca. Dat is een vrije harde mening. Ik wil niemand voor het hoofd stoten, geen nieuwe horecaondernemers ontmoedigen, maar dit is wel de realiteit.”

Van der Weijden zelf? ,,Het was een mooie uitdaging maar het is genoeg geweest, ik heb er veel van geleerd.” Hij heeft een baan op het oog, in loondienst. Ja, klinkt het, het is wel iets in de horeca. Hij lacht: ,,Maar de sollicitatie loopt dus kan ik er nog niks over zeggen.” 

En nee: het is niet bij een horecazaak in Tilburg. 

Eens? Oneens? In een vervolgverhaal morgen komen meerdere ondernemers, organisaties en belangengroepen uit de stad aan het woord. En wat vindt u? Praat mee op FacebookTwitter of mail een reactie naar B.Vermeer@bd.nl

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.