Pix4Profs-Ron Magielse
de regen kan veel van de bezoekers aan festival decibel niet deren. zelfs niet als je op krukken loopt.
Volledig scherm
Pix4Profs-Ron Magielse de regen kan veel van de bezoekers aan festival decibel niet deren. zelfs niet als je op krukken loopt. © Pix4Profs-Ron Magielse

Teller klachten Decibel outdoor loopt op: 74 mensen klagen over geluidsoverlast

videoHILVARENBEEK - Buiten kwam de regen met bakken uit de lucht vallen, maar op Twitter regende het ook dit weekeinde: klachten. Voor de tweede dag ervoeren mensen zaterdag overlast van Decibel outdoor, een driedaags hardcorefestival, dat plaatsvindt op het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Volgens een woordvoerster van de gemeente staat de teller na twee dagen op 74 officiële klachten.  

Waar de 47 klachten op vrijdag voornamelijk tussen 23.00 uur en 01.00 binnenkwamen, was daar volgens een woordvoerster van gemeente Hilvarenbeek op zaterdag geen duidelijke lijn in te trekken. ,,De 27 klachten over het geluidsoverlast die we op zaterdag binnenkregen, kwamen verspreid over de gehele dag. Waar dat aan ligt, durf ik niet te zeggen, waarschijnlijk omdat het festival op vrijdag pas later begon,” vertelt ze. 

Stroom van klachten

Vrijwel alle mensen die vrijdag een klacht indienden, komen uit Tilburg. De wind kwam vrijdag vanuit het zuiden. Volgens de woordvoerster zijn er het hele weekend metingen geweest en is het festival niet boven de geluidsnorm uitgekomen. Alle klachten worden in behandeling genomen en beantwoord. 

De stroom met klachten die vrijdagavond op Twitter begon, ging zaterdagavond verder. Tientallen mensen klagen over de ‘herrie’ en het ‘boenk boenk’-geluid. Ook maken mensen zich zorgen over het welzijn van dieren in het Safaripark. Een bewoonster uit Tilburg Noord laat weten dat ze het geluid boven haar tv uit hoorde en dat ze niet begrijpt waarom de dieren aan zo veel geluid worden blootgesteld.

Video: een indruk van Decibel outdoor

Klachtennummer

Mensen die een klacht willen indienen, omdat ze last hebben van het geluid, kunnen dit tot maandagmiddag 12.00 uur doen via een speciaal klachtennummer van festivalorganisator b2s. 

Overige incidenten

Over of er naast geluidsklachten nog andere incidenten hebben plaatsgevonden dit weekend, doet de politie zondagmiddag nog geen mededelingen. ,,We maken samen met de gemeente en de organisatie maandag de balans op”, meldt een woordvoerster. Ze doelt dan met name op aantallen gevallen van drugsgebruik en of arrestaties. ,,Ik heb tot dusver geen uitschieters gezien waarvoor ik in actie moet komen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.