Volledig scherm
Terras café Anvers nu voor de helft rookvrij: ‘In de trein en het vliegtuig rook je ook niet meer’ © Bas Vermeer

Terras café Anvers nu voor de helft rookvrij: ‘In de trein en het vliegtuig rook je ook niet meer’

Do 23 mei: ‘Let maar op, die gaat failliet’. Het was in 2015 één van de reacties toen men bij café Anvers besloot een kwart van het terras rookvrij te maken. Eigenaar Rob Michielsen breidt het experiment nu verder uit. De helft van het terras is voortaan rookvrij.

,,Waren er eerst 24 van de 130 plekken rookvrij, nu is dat de helft van alle plekken”, vertelt Rob Michielsen. ,,En voor de ingang mag niet meer gerookt worden. Er zijn heel veel aardige rokers onder mijn gasten, die wil ik niet wegjagen. Maar ik vind dat mijn personeel recht heeft op een rookvrije omgeving. Ook op het terras. En dat gasten hier niet in de rook zitten te eten.”

Zeldzaamheid

Een deels rookvrij terras in de horeca is een zeldzaamheid. Van de meer dan 20.000 terrassen in Nederland waren er zomer vorig jaar 28 in ieder geval deels rookvrij, aldus antirookorganisatie Clean Air Nederland. Vier jaar eerder was het er eentje.

Quote

De wetgever zal uiteinde­lijk die beslissing moeten nemen

Rob Michielsen

In Tilburg is het terras van pannenkoekenfabriek Het Ketelhuis voor de helft rookvrij en het terras van Wijnlokaal Leven helemaal, daar wordt voor de rokers buiten een speciale rookplek gemaakt. Het liefst zou Michielsen het hele terras rookvrij maken. ,,Het is echter nog te vroeg om die stap te zetten, die beslissing is ook niet aan mij. De wetgever zal die uiteindelijk moeten nemen.”

Met zijn besluit het terras verder rookvrij te maken, hoopt hij de dialoog weer aan te scherpen. Michielsen heeft al lange tijd een voortrekkersrol tegen het roken in de horeca, om die reden werd hij in 2012 door de stichting Clean Air Nederland uitgeroepen tot ‘Niet-Roker van het jaar’. In 2006 werden er bij Anvers binnen al rookvrije zones ingesteld, als eerste café van Tilburg. Iets minder dan de helft van de stoelen werd toen rookvrij. De horecaondernemer herhaalt dat nu buiten.

‘Kwestie van tijd’

,,Ik denk dat steeds meer ondernemers zullen volgen. Het is ook langzaam stapjes maken en begrip en acceptatie kweken. Dertig jaar geleden was roken in het vliegtuig en de trein ook normaal. En kun jij je voorstellen dat we nog in een restaurant of café binnen zouden roken?” Hij wijst op andere verboden, hoe er volgend jaar geen sigaret meer op het schoolplein wordt opgestoken. Dat het eerste strand al rookvrij wordt. ,,Het is een kwestie van tijd.”

Negatieve reacties van gasten krijgt hij niet. ,,Vanmorgen kwamen hier twee dames die roken. Die hadden er geen probleem mee. Ach, de niet-roker is blij, de roker die zit te eten is blij en de rokers kunnen er mee leven.”

Quote

En kun jij je voorstel­len dat we nog in een restaurant of café binnen zouden roken?

Rob Michielsen

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.