Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Tieners vrijuit na orgieën: geen bewijs voor dwang bij groepsseks met geestelijk beperkte vrouw uit Tilburg

TILBURG - Het moet een bittere pil zijn voor de geestelijke beperkte vrouw van 24. Ze deed aangifte dat ze door een groep van zeven Tilburgse tieners twee maanden lang meermalen is verkracht. De tieners werden vrijdag echter allemaal vrijgesproken.

De verklaringen die de vrouw aflegde zijn mede door haar geestelijke beperking wisselend en inconsistent, oordeelde de rechtbank in Breda. Zo heeft ze verschillende verklaringen afgelegd over van wie ze zwanger raakte, over hoe vrijwillig de eerste keer seks was, over de aanleiding van de vermeende verkrachtingen en over hoe vaak het allemaal is gebeurd. De rechtbank stelde echter wel dat ze daardoor ‘niet zonder meer als onbetrouwbaar’ kunnen worden afgedaan. Daarom bekeek de rechtbank ook de filmpjes die de jongens van de seksuele handelingen hadden gemaakt.

Verschillende interpretaties

De geluiden die op die beelden te horen zijn, zijn echter volgens de rechtbank voor meerderlei uitleg vatbaar. Je zou uit het geluid dat de vrouw maakte kunnen concluderen dat ze het niet wil, maar ook dat ze het juist fijn vond, zoals advocaten tijdens de rechtszitting twee weken geleden bepleitten. 

Volgens de rechtbank had het bij het horen van de geluiden die de vrouw maakte ‘op de weg van de verdachte gelegen om navraag te doen over de betekenis en niet zonder meer door te gaan met het verrichten van seksuele handelingen.’ Dat de mannen niets vroegen, maakt voor de rechtbank alleen niet dat er sprake is van dwang en dus verkrachting.

‘Veelvuldig misbruikt’

De vrouw zou in twee maanden tijd in haar eigen woning veelvuldig zijn misbruikt. Daarbij waren vaak verschillende jongens in de slaapkamer van de vrouw. Van de seks die ze daar hadden werden opnames gemaakt met de telefoon. 

Het kwam uit op 30 januari 2017 toen een gezinsbegeleider bij de vrouw thuis was en jongens aanbelden om seks met de vrouw te hebben. Toen de vrouw niet opendeed, stuurden ze haar een whatsapp-bericht dat ze wilden ‘neuken, neuken, neuken’. Ook werd rond die tijd een filmpje van de seks aan een docent van één van de verdachten getoond.

Moreel oordeel

Hoewel de rechtbank niemand veroordeelde, had ze wel een moreel oordeel over de zes jongens van wie vaststaat dat ze seks met de vrouw hadden. ,,Verdachten hebben geprofiteerd van de kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid van de vrouw. Ze hebben hier geen moment bij stilgestaan en alleen aan hun eigen gerief gedacht. De vrouw is met weinig respect behandeld. Dat is laakbaar, maar maakt het nog geen verkrachting.’'

Te makkelijk vastgezet

Advocaat Henk van Asselt van één van de verdachten reageerde in 2017, toen de jongens werden opgepakt, boos over het voorarrest. Nu herhaalde hij: ,,Ze worden veel te makkelijk vastgezet. Je ziet nu waar dat toe kan leiden. Ze hebben lang vastgezeten, zonder contact met hun ouders, school gemist. Met alle problemen van dien.’'

Het Openbaar Ministerie gaat de vonnissen bestuderen en beraadt zich op hoger beroep.

  1. Twee overvallen op horecazaken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoedelijk schot gelost
    VIDEO

    Twee overvallen op horecaza­ken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoede­lijk schot gelost

    TILBURG - In Tilburg zijn vrijdagavond even voor 21.30 uur binnen 10 minuten tijd twee overvallen gepleegd op horecagelegenheden. Chinees afhaalrestaurant Ho-Ho aan het Pieter Postplein en een cafetaria De Vriendschap aan de Goirkestraat zijn overvallen. Aan het Pieter Postplein zou een keer in de lucht zijn geschoten. Het is nog niet duidelijk of het om een of meerdere daders gaat. Dat meldt de politie.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.