Volledig scherm
Meer dan 70.000 studenten gaan Mark Rutte en andere politieke partijen bestoken met Tikkies, online betaalverzoeken. © ANP XTRA

Tikkie-grap van Tilburgse student Youri mondt uit in actiedag, inmiddels 70.000 medestanders

TILBURG - De Tikkies die ruim 70.000 studenten volgende maand naar Mark Rutte sturen, gaan al op 4 november de deur uit. Eerder zou de massale actie op 24 november plaatsvinden. ,,Maar maandag 4 november valt in de week van de onderwijsbegroting. Dan kunnen wij een signaal afgeven aan het kabinet.”

Dat laat initiatiefnemer Youri Hoogewoning, student in Tilburg, weten. De plannen - studenten sturen een betaalverzoek van hun studieschuld - zijn gewijzigd naar aanleiding van overleg met de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United. Hoogewoning: ,,De tijd van woorden is voorbij. Wij willen dat de politiek komt met daden.”

De Tilburgse student vraagt de tienduizenden medestudenten die op Facebook aangeven mee te doen met de actie om de Tikkies die dag om 12.00 uur te verzenden. ,,Naar de partijen die het leenstelsel hebben ingevoerd. Het luchtalarm zal ons herinneren aan het sturen.”

Dezelfde dag wordt ook een petitie gelanceerd. ,,Je kunt ook in actie komen in het centrum van Utrecht, waar ik samen met de FNV Young & United en landelijke Studentenvakbond aanwezig ben.”

Begonnen als grap

Volledig scherm
Tilburgse student Youri Hoogewoning. © Foto via Youri Hoogewoning.

De actie van Hoogewoning begon als een grap. Hoogstens vijfduizend medestanders had hij verwacht, vooral vrienden en bekenden. Inmiddels hebben ruim 70.000 studenten aangegeven dat ze Mark Rutte een Tikkie gaan sturen van hun studieschuld. Het gaat om studenten die na het studiejaar 2015/2016 zijn begonnen aan een opleiding.

Deze groep valt tussen wal en schip. Waar studenten die een jaar eerder startten nog genoten van een studiebeurs, konden zij slechts geld lenen voor colleges, hun kamer en boeken. Voor velen een gigantische kostenpost. Dat werd vorige maand nog eens extra zuur. Toen maakte de PvdA bekend toch weer een basisbeurs voor studenten te willen. Daarmee ontstond een meerderheid in de Tweede Kamer. Nu willen de jongeren hun geld terug.

Volledig scherm
Het antwoord dat de VVD sinds vorige week woensdag standaard geeft op Tikkies. © Printscreen via Youri Hoogewoning.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.