Volledig scherm
Martijn Neggers bij Avec © Skilled Media

Tilburg: acht schrijvers keken rond bij bedrijven en schreven kort verhaal

VIDEOTILBURG -  Acht Brabantse schrijvers liepen deze zomer mee bij acht bedrijven in Tilburg en omgeving. Ze keken achter de schermen, kletsten bij de koffieautomaat of dwaalden door het magazijn. Zo liep Tilburger Martijn Neggers rond bij Avec en Teddy Tops bij de gemeente Tilburg. Het doel: inspiratie opdoen voor een kort verhaal. De acht verhalen zijn gebundeld in de bundel INC.  Het initiatief is van literair festival Tilt. Onder dit artikel vind je filmpjes met drie schrijvers. 

Auteur Lucas de Waard scheef het verhaal ‘Inkt'. Hij bedacht een duister sprookje tijdens zijn verblijf bij Gianotten Printed Media in Tilburg en raakte geïnspireerd door het vakmanschap en de bevlogenheid van medewerkers. 

Volledig scherm
Luca de Waard bij Gianotten. © Skilled Media

Een fragment uit ‘Inkt’

Een fragment:  ...Ze zeiden dat Jos geboren was tussen de boeken. Dat klopte niet. Jos was gewoon thuis geboren, met de hulp van een dronken huisarts. Maar omdat zijn vader en moeder een boekhandel bestierden en Jos daar van zijn eerste tot en met zijn negentiende levensjaar zes dagen per week te vinden was, zeiden de mensen: Jos is tussen de boeken geboren. Jos corrigeerde ze niet. Hij was geen prater. Dezelfde mensen zeiden ook dat Jos voorbestemd was om de winkel over te nemen. Als die woorden vielen dan gloeiden zijn ouders van trots. Maar Jos, en alleen Jos, wist dat het niet klopte. Hij hield van de boeken, jazeker, maar ze waren als bloemen. Op de dag dat ze binnenkwamen roken ze lekker; daarna verloren ze hun geur. Als op maandag de nieuwe vracht werd afgeleverd dan stak Jos zijn spitse neus tussen de pagina’s en snoof. Hij deed dat bij alle boeken, omdat hij wist dat hij dinsdag de inkt en het verse papier al niet meer zou kunnen ruiken.....’

Volledig scherm
Teddy Tops liep mee bij de gemeente Tilburg. Hier is ze in gesprek met wethouder Marcelle Hendrickx. © Skilled Media

Efteling

De acteurs zijn Lucas de Waard, Hanneke Hendrix, Martijn Neggers, Teddy Tops, Yelena Schmitz, Glenn Markesteijn, Elianne van Elderen en Bart Smout. Zij  werkten in tijdelijke dienst van Gianotten Printed Media, de Efteling, Avec, de Gemeente Tilburg, La Trappe Trappist, PauwR Digital Marketing, de Provincie Noord-Brabant en Logistic Force. 

Het boek wordt vrijdag gepresenteerd bij theater De Nieuwe Vorst. Aanvang: 16 uur.  Het voorwoord is van de in Tilburg opgegroeide auteur Kluun. Kosten: 7.50 euro. 

Filmpje van Martijn Neggers bij Avec: 

Filmpje van Teddy Tops bij de gemeente Tilburg: 

Filmpje van Hanneke Hendrix bij de Efteling: 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.