Volledig scherm
Impressie van de zuidelijke deel van Fietshotel Tilburg. Eind 2021 moet je er je tweewieler kunnen stallen. © artist’s impression cepezed

Tilburg: fietshotel gaat diefstal terugdringen

TILBURG - Er komt geen extra inzet om de fietsendiefstal in Tilburg terug te dringen. De gemeente verwacht een wezenlijk effect van het nieuwe fietshotel bij het station. Tilburg slaat in den lande momenteel nog niet zo'n gek figuur.

De gemeenteraad vroeg afgelopen voorjaar op initiatief van VVD-raadslid Niels van Stappershoef om een taskforce fietsendiefstal. Burgemeester Weterings en wethouder Jacobs (GroenLinks) voelen daar echter niets voor. Er gebeurt al tegen fietsdiefstal binnen de vaste formatie van de gemeente en de politie. ,,We willen daarvoor geen overige capaciteit inzetten”, aldus een informatienota voor de raad. 

Tilburg slaat momenteel nog niet zo'n gek figuur met de diefstal van tweewielers. In een rangorde van 12 studentensteden staat Tilburg op de zevende plaats met 7,12 diefstallen per duizend bewoners per jaar. Amsterdam voert met 9,64 de lijst aan, gevolgd door Maastricht en Nijmegen. Er worden niettemin veel tweewielers gestolen in Tilburg: 1546 in 2018. Een jaar eerder waren er dat 1614. 

Vrije ruimte om te selecteren en stelen op het station

Een serieuze afname voorziet de nota van de oplevering van beide nieuwe stallingen aan weerszijden van het station, samen bekend als het ‘fietshotel'. De onbeheerde stalling bij het station is momenteel dé hotspot, ‘fietsendieven hebben er de vrije ruimte om fietsen te selecteren om te stelen’, aldus de nota. 

De nieuwe stallingen zijn wel bewaakt en de eerste 24 uur gratis. In combinatie met de inzet van stadstoezicht en de politie, wordt fietsendieven veel wind uit de zeilen genomen, verwacht het college. Maar ze zijn beide pas eind 2021 operationeel.

Inzet van lokfietsen

Binnenkort al komt er wel een goede en doorlopende communicatiecampagne over de bewaakte stallingen. Bij  winkelcentrum Wagnerplein staat een proef met een bewaakte stalling op stapel. Verder komt er een proef om met gedragsbeïnvloeding fietsendiefstal tegen te gaan. 

In Tilburg gebeurt al het nodige tegen fietsendiefstal, zoals controles van hotspots, controle bij handelaren en fietsenwinkels, acties op scholen en de universiteit, controle op geruimde fietsen en de inzet van lokfietsen.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.