Chefkok Paul Kappe van Monarh laat een amuse zweven.
Volledig scherm
Chefkok Paul Kappe van Monarh laat een amuse zweven. © BeeldWerkt

Tilburg heeft eerste Michelinster ooit: Monarh sleept culinaire roem binnen

Ma 17 dec: Tilburg heeft voor het eerst in haar geschiedenis een Michelinster. Voor restaurant Monarh. ,,Ik sta hier met tranen in mijn ogen”, zegt Monarh-eigenaar Danny Kovacevic. ,,Dit komt echt hard aan.”

De uitreiking van de sterren vond maandagochtend plaats in het De La Mar-theater te Amsterdam. Daar werd de rode gids van 2019 gepresenteerd. Een momentje waar veel koks en eigenaren van restaurants met knikkende knieën naar uitkijken.

Danny Kovacevic was ter plekke, onder meer met chefkok Paul Kappé. Ze werden op het podium geroepen voor de bekendmaking. ,,De telefoon staat roodgloeiend.”

Kanshebber

Monarh wordt al jaren op rij kanshebber genoemd. Twee jaar geleden werd het restaurant nog door Volkskrant-recensent Mac van Dinther (toch een grote naam op culinair gebied) als ster-aspirant beschouwd. Maar dat werd vooralsnog niet verzilverd. 

En nu dan toch. Ein-de-lijk. Want hoewel Tilburg zich de afgelopen jaren uit de culinaire woestenij kookte, moest de stad het zonder ster stellen. Terwijl buursteden Den Bosch, Breda en Eindhoven allemaal minstens één ster hebben. 

Meerdere gidsen

De Michelingids is de hekkensluiter van het ‘culinaire prijzen kwartaal’. 

In oktober verscheen de gids Lekker 500. Volgens de Lekker zijn Monarh, Hofstede de Blaak en La Nouvelle Auberge (voorheen Auberge du Bonheur) en Kok Verhoeven de beste restaurants van de stad. Een paar weken later verscheen gastronomiegids GaultMillau. Daarin kreeg Monarh (nieuw in de gids) 14 punten, Hofstede 15, Taste 12 en Auberge bleef op 13 punten staan. 

De restaurants met een Bib Gourmand - soms een halve ster genoemd - zijn Kok Verhoeven, Hofstede de Blaak en De Houtloods. L‘Olivo sloot de deuren en verdween daarom uit de lijst. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.