Volledig scherm
De gymzaal aan de Cederstraat, in gebruik bij badmintonvereniging Het Wufte Veertje, komt niet in aanmerking voor verduurzaming. © Googlemaps

Tilburg investeert in zuiniger gebouwen

TILBURG - Tilburg gaat de komende twee jaar enkele tientallen gemeentegebouwen extra verduurzamen. Daarvoor trekt het gemeentebestuur drie miljoen euro uit. 

De gemeente mikt op investeringen die substantieel effect hebben op energieverbruik en die zich binnen 15 jaar terugverdienen. Het kan gaan om isolatie, led-verlichting en/of aanpassing van installaties. 

Tilburg bezit een slordige 180 gebouwen en objecten in de stad. Daaruit is een selectie gemaakt van 54 panden die in bezit blijven en voor deze verduurzamingsslag in aanmerking komen. Hierop staan onder meer de Schouwburg, het Regionaal Archief, het Natuurmuseum, het kantoor van het Textielmuseum en De Schelf. 

Keuze op grond van duurzaemheidsscan

Voor deze 54 gebouwen is een duurzaamheidsscan gemaakt. Op korte termijn wordt een keuze gemaakt welke daadwerkelijk aangepakt worden. 

Daarbij zit in elk geval niet de gymzaal aan de Cederstraat, in gebruik bij onder meer badmintonvereniging Het Wufte Veertje. De zaal verkeert in slechte staat, erkende wethouder Oscar Dusschooten (VVD) deze week in het vragenhalfuurtje. ,,Maar opknappen kost met zo’n 1,25 miljoen euro ongeveer hetzelfde als nieuwbouw. We gaan dat bezien in combinatie met gymzalen in de buurt. We gaan wel zorgen dat er warm water is”, zei hij tegen Bas van Weegberg (GroenLinks).

De gemeente werkt al langer aan verduurzaming van haar vastgoed. Zo zijn inmiddels 31 daken van gemeentegebouwen voorzien van zonnepanelen. ,,Daarnaast maken we bij regulier onderhoud al energetisch verantwoorde keuzes en voldoet onze nieuwbouw vanzelfsprekend aan de huidige duurzaamheidseisen”, zegt de woordvoerder van Dusschooten. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.