Volledig scherm

'Tilburg is de Anus van Nederland'

24 dec 2007, 03:31 - TILBURG - Wat moet je aan met een boek met als titel 'Tilburg: de Anus van Nederland'? De schrijver opzoeken en hem op de man af vragen waarom hij de 'schônste stad van et laand' zo noemt.

"Het is positief bedoeld", bezweert René van Densen, een 29-jarige Tilburger die in augustus 2006 werd benoemd tot de eerste 'Nachtburgemeester van Tilburg'. Afgaande op zijn uiterlijk doet hij zijn titel eer aan. Het is twee uur op de middag als we hem spreken in een lunchroom op de Westermarkt. Hij heeft de witte gelaatskleur van een nachtbraker - van een roker zou ook kunnen, want hij geniet er met diepe halen aan zijn Camels van dat in de horeca nog mag worden gerookt.

Als nicotineverslaafde weet deze nachtburgemeester als geen ander dat dat vanaf juli volgend jaar verboden is. "Dan zullen er nóg meer illegale cafés in Tilburg komen", verwacht René van Densen. Daarvan zijn er volgens hem nu al dertig, laat de nachtburgemeester weten. Het is een verrassend cijfer, dat meteen iets zegt over de inhoud van 'Tilburg: de Anus van Nederland'. Een nachtburgemeester, definieert Van Densen, kijkt kritisch naar het culturele- en het uitgaansleven van de stad. Wat dat laatste betreft, brengt hij nóg een cijfer te berde. "Twee jaar geleden telde Tilburg vierhonderd cafés, nu 125." Althans, zoveel staan er beschreven in het boek van de nachtburgemeester. Inmiddels zijn er daarvan al weer vijf gesloten of hebben een andere bestemming gekregen. Van Densen verwijt burgemeester Ruud Vreeman een horeca-concentratiebeleid om 'goedkoop de politie in te kunnen zetten'. Zijn boek bestaat uit getekende impressies van alle 125 cafés die hij naar zijn zeggen op eigen kosten heeft gefrequenteerd. Duizenden euro's armer heeft hem het nachtburgemeesterschap gemaakt, en een boek rijker. Naast de tekeningen staan column-achtige overpeinzingen waarin hij zijn visie geeft op het culturele- en uitgaansleven van Tilburg. Dat gaat dikwijls van 'dik hout zaagt men planken', of om zijn eigen woorden te gebruiken: Densen zeikt wat af. Zeiken, aldus de nachtburgemeester, is de Tilburgse kunst om iets positiefs op een negatieve manier te brengen. Zo moet volgens hem ook de opzet, de inhoud en de toonzetting van 'Tilburg: de Anus van Nederland' worden gezien. Zijn gezeik is, met andere woorden, opbouwende kritiek.

Densen zegt begin komend jaar te stoppen als nachtburgemeester. Dat is een halfjaar eerder dan hij van plan was. Na zijn 'testament' heeft het naar zijn gevoelen niet veel zin meer om nog een tijdje door te gaan. De komende tijd hoopt hij zich als 'vrijwillig werkloze' te heroriënteren op zijn leven. Op zijn cv kan hij zetten 'Tilburg: de Anus van Nederland'.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.