Volledig scherm
PREMIUM
De Treurtrips-schrijver snapt niet dat het ‘blauwe gebouw’ tegen de grond moet voor de bouw van een woontoren. ,,Alles van mooie lelijkheid is weerloos en dus moet ook deze eyecatcher tegen de vlakte.” © Bas Vermeer

Tilburg is hoogtepuntje in de reisgids Treurtrips: ‘Aangenaam pauper’

VideoWoe 22 jan: De lelijkste, meest verpauperde plekken van Nederland: in de nieuw verschenen reisgids Treurtrips brengt auteur Mark van Wonderen ze in kaart. Waar Tilburg in zijn persoonlijke ranglijst eindigt? ,,Toch zeker in de top tien. Maar het kan veel treuriger hoor.”

Volledig scherm
Treurtrip-route door Tilburg. © Mark van Wonderen

Waar ‘treurtoeristen’ moeten zijn als ze de Tilburg bezoeken: het ‘blauwe gebouw’ aan de Besterdring en natuurlijk de Katterug. ‘Dit grote, lompe, betonnen jarenzestiggeval staat plompverloren in de ruimte’. 

Naast deze hoogstandjes biedt de Kruikenstad nog zoveel meer fraais, stelt treurgids-schrijver Mark van Wonderen. ‘Het draaiende huis op de rotonde, de Westermarkt en omgeving, de Korvelseweg en ga zo maar door.’

Bezien door de ogen van de schrijver is Tilburg een prachtige treurstad. Van Wonderen heeft een voorliefde voor het imperfecte. ,,Ik hou er echt heel erg van, de underdog is spannender dan de plekken die perfect en mooi moeten zijn”, vertelt hij. Het zijn plaatsen die, zoals de Duitsers dat zo fijn noemen, das gewisse Etwas (dat bepaalde iets, red.) hebben. Plaatsen waar in de ogenschijnlijke deernis stiekem toch erg veel schoonheid schuilt.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.