Tilburg maakt werk van komst slavernijmonument in Vrijheidspark
TILBURG - In het Vrijheidspark in Tilburg moet volgend jaar een monument komen ter nagedachtenis aan het Nederlandse slavernijverleden. Samen met de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en de stichting 30 juni-1 juli, de beide initiatiefnemers, gaat de gemeente werk maken van een monument.
Sinds 2018 herdenkt Tilburg ieder jaar op 1 juli de slavernij. Bij de eerste ceremonie in 2018 beloofde burgemeester Theo Weterings al dat het Vrijheidspark een slavernijmonument zou krijgen. Voorwaarde was dat de stichtingen Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en 30 juni-1 juli gezamenlijk het voortouw zouden nemen in de realisering van het monument.
Geen wrok, maar wederzijds respect
De gemeente op zijn beurt gaat nu het project ondersteunen. In de eerste fase moet er een ontwerp komen voor een kunstwerk. Cultuurorganisatie Kunstloc is gevraagd om dit traject te begeleiden. Ondertussen moeten de stichtingen op zoek naar fondsen voor de financiering van het monument. De kosten worden geschat op ruim 80.000 euro.
Tilburg telt veel inwoners uit onder meer Suriname en de Nederlandse Antillen, wiens voorouders slavernij aan den lijve hebben ondervonden. Het monument moet een zichtbare erkenning worden voor dit leed. Volgens de twee stichtingen moet het monument ook symboliseren dat niet wrok, maar wederzijds respect voor verbinding tussen mensen zorgt. Het kunstwerk moet bij de herdenking op 1 juli 2021 worden onthuld, onder voorbehoud van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Tilburgs ziekenhuis ziet meer breuken bij festivals dan bij sneeuwval: ‘Gips is als een Italiaans maatpak’
TILBURG – Spekglad was het afgelopen week. Het zal dus wel druk geweest zijn op de gipspoli van het ETZ. Niet dus, zoals er wel meer verrassends valt op te tekenen vanuit de behandelkamers waar afgelopen jaar 12.000 patiënten werden geholpen. -
'Dubbelbloedje' steelt harten bij herdenking slavernij in Tilburg
TILBURG - Toespraken, kransleggingen, muziek en dans. Tilburg kan terugkijken op een gevarieerde eerste herdenking van het slavernijverleden. De harten in het Vrijheidspark stal 'dubbelbloedje' Noéh de Bruin. -
PREMIUM
Zelfs haar zusje kreeg foto’s van blote borsten: ‘Mijn leven heeft geen zin meer’
BREDA/TILBURG - Zelfs haar zusje kreeg het filmpje met drie foto’s doorgestuurd. Op de één stond de Tilburgse vrouw met blote borsten, op een andere was ze wel gekleed, maar zat ze op de wc. ,,In mijn cultuur is dat een schande. Als ik nu familie en vrienden tegenkom dan schelden ze me uit voor hoer. Ik denk erover om zelfmoord te plegen.”
-
PREMIUM
Gerard van Laarhoven is nu ‘de hoogste baas’ bij Willem II
-
-
-
Tilburgs Holocaustmonument in Vrijheidspark geplaatst: ‘Dit is ook een symbool van hoop en leven’
TILBURG - In het jaar dat Tilburg 75 jaar vrijheid viert heeft de stad eindelijk een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. De bronzen amandelboom van kunstenares Tine van de Weyer kreeg gisteren een plek in het Vrijheidspark. -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.